• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Хиляди хора очакват изцеление: Тази нощ водата от извора в местност Дамбалъ придобива лечебна сила

Хиляди хора очакват изцеление: Тази нощ водата от извора в местност Дамбалъ придобива лечебна сила

/КРОСС/ Хиляди хора ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта на 5 срещу 6 май.

Според поверието тогава водата, извираща от скалите, добива силата да лекува болести. Община Момчилград подготви района за предстоящото струпване на хора. В подготовката и протичането на събитието участват също служители на Държавното горско стопанство, полицията и противопожарната служба. Край извора вече са поставени химически тоалетни. Ще бъде осигурен генератор за захранването на осветление около извора. Районът на извора е обработен срещу кърлежи.

Според поверието в нощта срещу 6 май, когато християните празнуват Гергьовден, а мюсюлманите отбелязват пролетния празник Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района, добива лечебна сила и помага за различни болести като заекване, парези и екземи.

Точно в полунощ децата биват потапяни във водата, хората пълнят съдове от изградената чешма или директно от стичащите се по скалите малки струйки.

Наложена е временна забрана за движението и паркирането на автомобили в района от 13 часа на 5 май до 6 часа на 6 май, за да се избегнат инциденти и задръствания. Изключение правят автомобилите със специален режим на движение.

Организирани са два временни буферни паркинга, на които посетителите ще могат да паркират колите си. Първият е край село Летовник, а вторият в подножието на върха. Децата и трудноподвижните хора ще се извозват от три 15-местни автомобила, осигурени от община Момчилград.

Забранена е употребата на алкохол, а в района на извора няма да се допускат лица в нетрезво състояние или такива, употребили упойващи вещества. Забранено е също и паленето на огън. Участниците в ритуала ще могат да се стоплят на предварително определени места, на които ще има огньове, дървата за които са осигурени от Горското.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.