• 04 Март 2024 |
 •  USD / BGN 1.8088
 •  GBP / BGN 2.2852
 •  CHF / BGN 2.0412
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 4°C

Електронен „нос“ може да определи качеството на виното

 Електронен „нос“ може да определи качеството на виното

/КРОСС/ В Италия създадоха електронен „нос", който да удостоверява качеството и произхода на виното.

Изследователския проект на Соня Фреди, постдокторант на католическият университет в Бреша, открива пътя към тестове за контрол на качеството във винарските изби.

„От наноструктури до изкуствен интелект - електронен нос за защита и подобряване на лозаро-винарското наследство" - това е името на проекта, в резултат на който в лабораториите по физика, Соня Фреди стига до революционното си откритие. „Електронният нос" е инструмент, способен да разпознава свежестта на продукта и неговия произход.

Храните и напитките отделят специфични газови молекули, които могат да покажат дали продуктът е пресен или развален, както и да разкрият произхода на някои храни. Носът открива тези биомаркерни молекули чрез анализ на летливите компоненти и потенциално може да се прилага в различни области като контрол на качеството, свежестта и произхода на продуктите.

„Този електронен нос се състои от осем газови сензора, които могат да следят газовите молекули във виното. По-специално - тествахме вина от току-що отворена бутилка, от бутилка на една седмица, на един месец и такава с изтекъл срок на годност. Така, благодарение на сензорите и с помощта на специален математически алгоритъм ние успяваме да определим с точност свежестта на виното и дали то е подходящо за консумация. Електронният нос може да определи и кое вино от какъв вид е и от къде произхожда с изключително висока успеваемост", обяснява Соня Фреди.

През последните години лозаро-винарската промишленост в Италия търси все по-бързи и надеждни техники за проверка на произхода на вината. А анализът с помощта на електронен нос е техника, която набира все по-голяма популярност в тази област.

„Електронният нос ще ни позволи да правим обективни тестове за контрол на качеството на продуктите във винарските изби, но също така ще помогне да бъдат разкрити фалшивите продукти, които има на пазара", казва още Соня Фреди.

Откритието отваря нов път към тестовете за контрол на качеството на продуктите във винарските изби, но в Италия се питат дали с това откритие бъдещето на сомелиерите не е изложено на сериозен риск.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.