• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Георги Кадиев: Това, което се вижда, е погром на външно министерство

Георги Кадиев: Това, което се вижда, е погром на външно министерство

/КРОСС/ Това, което се вижда, е погром на външно министерство и позор за българската външна политика. Това каза Георги Кадиев от „Левицата" в предаването „Говори сега" по БНТ.

Според него действията на външния министър Стефан Димитров са недопустими. „Не може наистина три дни външният министър да не си вдига телефона. И не просто да не го вдига, а да е изключен. Не може да произнася реч, при която променя коренно българската политика за Украйна. Българската позиция винаги е била, че ние помагаме на Украйна във военен смисъл, в политически смисъл, ако Украйна реши да кандидатства за международни организации - ЕС и т.н. в икономически и хуманитарен смисъл. В тази реч се говореше само и единствено за хуманитарна помощ. Той няма право на това нещо", подчерта Кадиев.

Това, което е направил премиерът Главчев, също е недопустимо. „Не може да назначиш двама зам.-министри зад гърба на министъра, докато той си е взел три дни отпуска и е заминал за Черна гора. Не може в рамките на една седмица да сменяш трима външни министри", каза още Кадиев.

По повод предложението Даниел Митов да оглави МВнР, Кадиев каза, че предложението е абсурдно. „Външният министър наистина прави изборите зад граница. Как политическо лице ще ги организира честно?", коментира той.

Димитър Главчев също няма да се справи с позицията на външен министър.

Промените в Конституцията по думите му са направени нескопосано. „Те предвиждат 12 души да станат премиер. Всички 12 позиции са хора, които са избирани от парламента на съответната позиция. Христо Иванов даваше пример с Гърция, където са само 3 позиции и там президентът е още по-ограничен, добре, но в Гърция са трима съдии, нито един от тях не е избран от парламента. Вероятността да бъдат политически лица е много по-малка, отколкото е в нашия случай. На практика всички 12 лица са политически и очевидно, че контактите им няма как да са неутрални. Не мисля, че премиерът Главчев ще се справи и с поста на външен министър. Той няма да има време, а няма и никакъв опит. Той го прави, защото стигнахме до тази ситуация. В момента върви някакво заяждане между Главчев и президента, в което нито една страна не иска да отстъпи."

Скандалът около митниците е предизборен, но няма дим без огън, допълни той. Промените в Агенция „Митници" Петя Банкова по думите му показват некомпетентност и неспособност за управление. Направените от нея назначения са на непрофесионалисти. „Започнаха да сменят този и онзи, на „Калотина" върнаха човек, който е бил арестуван преди две години, в София-град смениха директора. Вече влизат и на долните нива - шеф на смяна, на граничен пункт. Очевидно се правят неща, които нещо гласят. Дали е контрабанден канал, както се твърди, или е друго, но на мен по-скоро ми прилича на това", коментира Георги Кадиев.

Най-големият източник на корупция не е Агенция „Митници" или НАП, а еврофондовете, посочи Кадиев.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Kadiev=

RENEGAT

21.04.2024 13:07:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.