• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Георги Кадиев: Позицията на „Левицата“ за премахването на Паметника на Съветската армия е ясна и категорична

Георги Кадиев: Позицията на „Левицата“ за премахването на Паметника на Съветската армия е ясна и категорична

/КРОСС/ Кризите и решенията след изборите, Русия или ЕС, цената на живота - тези теми коментираха в предаването „Тази неделя" Георги Кадиев от „Левицата", Станимир Илчев от НДСВ и Петър Москов от КОД.

Георги Кадиев заяви, че позицията на „Левицата" за премахването на Паметника на Съветската армия е ясна и категорична. Повдигането на темата за пореден път е заради изборите, заяви той. „Паметникът на Съветската армия е символ на паметта на това, което се е случило по време на Втората световна война, символ на една армия, която е дала 13 млн. жертви и държава, която е дала 27 млн. жертви. Неговото място е там, където е", категоричен бе той.

Станимир Илчев се обяви за преместване на паметника. „Крайно неприемливо е точно в разгара на предизборната кампания на българите да се устройва едно евтино зрелище. Вижте поляризацията, което стана за броени часове, какво обслужва тя двата блока не левите и на десните. Едните ще бъдат защитници на правдата и мъченици, а другите ще бъдат нахални агресори спрямо културното наследство", коментира той.

Петър Москов от своя страна бе категоричен, че мястото на паметника не е в центъра на София. „И не защото няма културна и историческа стойност, а защото той е символ на подчинението, на зависимостта ни от миналото. Докато не се отървем от зависимостите си в миналото, то няма как да говорим за бъдещето. Ние инициирахме подписка и направихме фондация, за да има паметник на всички български загинали герои", каза той.

Кадиев заяви, че коалиция „Левицата" има евроатлантическа ориентация и няма спор по отношение на членството на страната ни в ЕС и НАТО. Влизането ни в еврозоната обаче трябва да е тогава, когато България е готова. „Т.е. има доходи, които са поне на 80% от европейските, а в момента са на 52%. Едно спешно влизане сега и веднага по-скоро ще има негативи, отколкото позитиви", смята той.

Станимир Илчев заяви, че България е в ЕС и в НАТО и именно НДСВ е причина за това.

Петър Москов коментира, че евроатлантическите ценности означават здраво пазарно общество, външна и вътрешна национална сигурност и възприемане на живота като най-висша ценност. „Християнските ценности върху, които е изградена европейската цивилизация, са европейските ценности", допълни той.

Георги Кадиев смята, че резултати в овладяване на инфлацията могат да бъдат постигнати единствено чрез законови мерки и промени в работата на контролните институции, които се избират от парламента. „Това са таван на надценката на хранителните продукти, закон за облагане на свръхпечалбата в сектори, които има някакъв вид картелизиране - банков, храни, телекомуникационен", даде пример той.

За законодателни мерки се обяви и Станимир Илчев като посочи, че страната ни няма Закон за търговията. „Спекулата трябва да получи законодателна норма и да бъде кодифицирана. Ние не работим с нормален бюджет. Новото Народно събрание трябва форсирано да изработи бюджет. Трябва да се обмисли много добре дефицитът", заяви той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Левът е символ на българската държава. Страни, които зачитат историческата памет на своята държава са запазили национална си валута.

12.03.2023 15:54:06

Анонимен

Правилно, трябва да се освободим от зависимостите от миналото – фашизма.

12.03.2023 15:48:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.