• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

5 причини да изпиете още една чаша кафе

5 причини да изпиете още една чаша кафе
Кафето вече се счита не само за безобидно, но и за полезно за здравето

/КРОСС/ Вече имаме официално становище: Консултативният комитет по здравословно хранене на САЩ наскоро публикува обновените си препоръки до Администрацията по храните и лекарствата, Министерството на земеделието и други американски правителствени агенции.

Според тях кафето вече се счита не само за безобидно, но и за полезно за здравето. След десетилетия, в които обществеността беше убеждавана, че популярната напитка е точно обратното на полезна, се радваме да научим, че официалната политика най-после наваксва с многодишните изследвания за положителния ефект от него.

Кафето изобилства от предпазващи здравето антиоксиданти.

Като любители на кафето — признаваме си, че пием поне по две чаши на ден, малко над средния прием от 1.7 чаши — ви приканваме да се присъедините към нас и да се запознаете с тези отдавна очаквани новини за кафето.

Първо нека разгледаме някои от изследванията и изводите, на база които комисията е формулирала новите си препоръки.

1. Преодолейте депресията.

Една на всеки пет жени бива диагностицирана с депресия в някой момент от живота си. Според изследване, публикувано в Archives of Internal Medicine, което проследява състоянието на над 50 700 жени, които първоначално не са имали депресия, след 10 години малко повече от 2600 от тях са били вече страдащи от нея.

Изследването разкрива обратна корелация: колкото повече кафе се консумира, толкова по-малко случаи на депресия има. По-конкретно жените, които са пиели по две-три чаши кафе със съдържание на кофеин дневно, е било с 15 по-маловероятно да развият депресия, в сравнение с тези, които са консумирали само по една чаша или по-малко на седмица. Тези, които са пили четири или повече чаши дневно, са намалявали риска с още повече – с 20%, но дори жените, пиещи само по една чаша на ден, донякъде са намалявали риска.

2. Намалете риска от диабет.

През последното десетилетие има много изследвания, които свързват пиенето на няколко чаши кафе на ден с по-нисък риск от развиване на диабет тип 2.

Скорошни проучвания разглеждат ефекта на увеличаването или намаляването на количеството кафе. Учените от Харвардската школа по обществено здраве са анализирали здравните досиета на над 120 000 души, работещи в медицинската сфера, през 4-годишен период. Констатациите им са публикувани в изданието Diabetologia: хората, които са увеличили приема си с повече от една чаша на ден, са били изложени на 11% по-малък риск от тези, които не са променяли консумацията на кафе. А тези, които са намалили потреблението си на кафе с повече от чаша на ден, са увеличили риска от диабет тип 2 със 17%.

3. Намалете риска от развиване на ендометриален рак.

Това е шестият по честота на разпространение рак сред жените по света, обикновено сред тези в менопаузата. В анализ на осем по-ранни изследвания, учените от Американския институт за ракови изследвания и Световният фонд за изследвания на рака установяват, че и обикновеното, и без кофеиновото кафе изглежда предлагат някаква защита от това заболяване.

Различните изследвания разглеждат количествата кафе, консумирани дневно, но изглежда, че дори и една чаша дневно намалява риска със 7-8 процента. Тъй като няма сериозна разлика в резултатите между безкофеиновото и кофеиновото кафе, това означава, че кофеинът не е основната причина за тази промяна. Учените считат, че антиоксидантите в кафето са реалната защита - и по-конкретно сложната съставна хлорогенна киселина, която е налице и в костилкови плодове като праскови и сини сливи.

4. Подхранвайте мозъка.

Общоизвестната способност на кафето да дава летящ старт на деня произлиза от способността му да блокира аденозина, химическо вещество в мозъка, което стимулира сънливостта. Кофеинът също така повишава настроението.

Ефектът му върху мозъка обаче е много по-мащабен. Антиоксиданти, известни под названието полифеноли и присъстващи в плодове, чай и червено вино, са налице и в кафето, и за тях се твърди, че предпаляват възпаленията в някои части на мозъка. Най-вълнуващите скорошни изследвания заявяват, че кафето намалява и риска от развиване на болест на Алцхаймер.

Все още непубликувано изследване, представено на годишната конференция по въпросите на Алцхаймер през 2014 г. установява, че редовното пиене на между три и пет чаши кафе дневно изглежда понижава риска от възникване на заболяването с до 20%. Според д-р Арфрам Икрам, невроепидемиолог в медицинския център "Еразъм" в Ротердам, представил доклада за изследването, полифенолите в кофеина намаляват възпаленията и по този начин слагат спирачка на образуването на бета-амилоидни плаки и неврофибриларни възли, които се свързват с болестта на Алцхаймер.

5. Намалете риска от определени ракови заболявания.

Учените от Харвардската школа по обществено здраве установяват, че мъжете, които пият повече от шест чаши кафе на ден, са изложени на по-нисък риск от рак на простатата.

Преди обаче ентусиазирано да се заемете да пиете по шест чаши кафе, изследването, публикувано в изданието Journal of the National Cancer Institute, изтъква, че “Връзката изглежда се дължи на не-кофеиновите съставки на кафето.” Междувременно шведско изследване, публикувано в изданието Breast Cancer Research, установява, че пиенето на пет или повече чаши кафе дневно понижава риска от развиване на една от формите на рак на гърдата. В този случай формата е негативен за естрогенови рецептори рак.

Авторите пишат: “Високият дневен прием на кафе се свързва със статистическо значимо понижение на негативен за естрогенови рецептори рак сред жените в периода след менопаузата.”

Какви изводи можем да направим от тези обещаващи изследвания?

Първо, ако в момента консумирате по една чаша дневно, недейте внезапно да утроявате приема си на кафе. Можете ли обаче да си долеете още в чашата, без да изпитвате чувство за вина? Определено.

Но преди да си поръчате в изблик на радост мока лате, помнете, че кафеените напитки в някои случаи са и калорийни бомби. Избягвайте захарта и богатите на мазнини сметани и сиропи и се придържайте към обезмаслено мляко или заместители на мляко. Препоръчваме ви обезмаслено кортадо, което съдържа по-малко мляко от латето, но все пак има повече от макиато — перфектно количество за следобедно събуждане и повдигане на настроението.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.