• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Кафето не вреди на сърцето

Кафето не вреди на сърцето

/КРОСС/ Според изследване, представено на 71-вата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология, пиенето на 2 до 3 чаши кафе на ден не само намалява риска от сърдечни заболявания и нередовен сърдечен ритъм, но и увеличава продължителността на живота, съобщи "Труд бг".

„Тъй като кафето може да увеличи сърдечната честота, някои хора се притесняват, че пиенето му причинява или изостря сърдечните проблеми. Така се роди общата медицинска препоръка да се пие по-малко кафе. Но нашите данни показват, че не можете да се откажете от ежедневната консумация на тази напитка", казва Питър Кистлър, ръководител на изследването.

Той и неговият екип са използвали данни от базата данни BioBank в Обединеното кралство, която съдържа здравна информация за повече от половин милион души, проследени в продължение на най-малко 10 години. Изследователите наблюдавали ефектите от пиенето на 1 до повече от 6 чаши кафе на ден. В първото проучване били включени хора без сърдечни заболявания. Учените стигнали до извода, че пиенето на 2 до 3 чаши кафе на ден се свързва с най-голяма полза, с 10-15% намаление на риска от коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, нарушения на сърдечния ритъм или смърт поради каквато и да е причина. Най-нисък риск от инсулт или смърт, свързана със сърцето, има сред тези, които пият по една чаша кафе на ден.

Във втория експеримент участвали хора със сърдечно-съдови заболявания. Учените съветват да не се увеличава броят на чашките (2 до 3), особено ако това предизвиква безпокойство и дискомфорт. Хората с предсърдно мъждене са имали 20% по-нисък риск от смърт в сравнение с тези, които не са пили кафе.

В третия експеримент учените изследвали връзката между употребата на различни видове кафе (разтворимо, смляно, с кофеин и без) и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Те установили, че рискът от аритмия, атеросклероза, инсулт или сърдечна недостатъчност не зависи от вида кафе.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.