• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Д-р Недялко Калъчев: Според нашите първоначални данни в България има „Омикрон“

Д-р Недялко Калъчев: Според нашите първоначални данни в България има „Омикрон“

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ д-р Недялко Калъчев, каза че според техните първоначални данни вече има „Омикрон“ в страната. „Нашата задача е рутинната работа. Правим бърз скрининг, прави се в рамките на 3-4 часа и той не е доказателствен, той е да се ориентираме къде се намираме. Първите тестове започнахме да правим преди 2 седмици. В петък проба от четвъртък излезе първата положителна проба, изпратихме я в събота в НЦЗПБ. Положителни проби от понеделник и вторник имаше пет положителни, което е малко смущаващо, но очаквано“.

Не знаем дали по-лесно се преболедува новият щам, все още хората, които сме заподозрели, че са с този вариант на вируса са относително млади хора, допълни още Калъчев. „Тези проби бяха подбрани заради това, че това са хора със симптоми, не знаем колко тежки“.

Имаме три проблема – първият, че много хора, които се изследват за антитела, се оказват че това не е вярно – от 24 хиляди проби, се оказва че 11% въобще не са го срещали, разказа Калъчев. „Моята настоятелна молба, призовавам хората да се ваксинират навреме, защото за разлика от Великобритания, където има цунами от нови случаи, но на базата на почти 90% ваксинирано население, у нас нещата не стоят така.“

Опитът показва, че и при много високи нива на антитела има повторно заболяване, не е често, но се случва, изтъкна лекарят.

Моето наблюдение е, че най-добре реагират спрямо вируса хората, които са го прекарали и след това са ваксинирани, в заключение каза Калъчев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.