• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

"Живите камъни" в Румъния "раждат" нови и растат с 5 см на всеки 1000 години

"Живите камъни" в Румъния "раждат" нови и растат с 5 см на всеки 1000 години

/КРОСС/ Причудливи сферични камъни в малкото румънско селце Костещи, което се намира на около 80 километра западно от Букурещ, приличат на надути каменни балони и се различават значително по размер, пише Daily Mail.

Въпреки че странните „живи камъни" изглеждат като нещо, донесено от извънземна плантация, те са напълно земни. Тези изпъкнали фигури се образуват естествено, бавно нарастват сами и се наричат трованти. Trovants е синоним на немския термин Sandsteinkonkretionen и буквално означава „циментиран пясък". Думата тровант е използвана за първи път в геоложката литература от Румъния", казва д-р Мирча Тиклеану от румънския Геоложки институт.

Изследователите обясняват този странен ефект на „живите камъни" - процесът им на растеж започва от камъчета, с всяко хилядолетие минералните структури нарастват с 5 сантиметра. Процесът на растеж на камъните е много подобен на растежа на растителната тъкан, но най-изненадващото е, че тези структури също „раждат" нови камъни.

Според Мирча Тиклину тези мистериозни „живи" структури са на различна възраст, приличат на „надути балони" и се различават значително по размер - някои например могат да достигнат 15 метра в диаметър, други, напротив, могат да се поберат в дланта на ръката ви.

Изследователите отбелязват, че тровантите не просто „израстват" от земята, всъщност те присъстват в масата пясъци от различни геоложки възрасти и понякога се разкриват по естествен начин.

По думите на д-р Тиклину „живите камъни" се състоят от много твърдо каменно ядро, което е заобиколено от пясък, който образува черупка. Известно е, че тези структури растат бавно, около 5 сантиметра на всеки 1000 години, в присъствието на дъждовна вода. В дъждовната вода минералите реагират, което създава налягане - това кара скалата да „расте" и „умножава".

Любопитно е, че подобно на пръстените на дърветата, тровантите разкриват слоеве, всеки от които представлява период на растеж. Въпреки че не са живи в научен смисъл, местните жители и туристите ги описват като „живи" поради начина, по който изглежда, че се променят с времето.

Костещи не е единственото място, където се намират трованти; проучване, чийто съавтор е д-р Тиклеану, ги описва в цялата карпатска област на Румъния. Но тези в Костещи са добре познати и имат големи диаметри. Те са сферични и яйцевидни, но много от тях имат двойна, сложна форма. Една от характеристиките на тровантите на Костещи е наличието на множество „микротрованти" по повърхността на големите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.