• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Денков: За спокойствието на страната ни, трябва да развием своя военен капацитет

Денков: За спокойствието на страната ни, трябва да развием своя военен капацитет

/КРОСС/ „Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне, ще бъде наказан. За да се чувства спокойна страната ни, трябва да развием своя военен капацитет, защото рисковете не са изчезнали". С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков се обърна към ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на България при откриването на тяхната конференция.

Повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството. Според премиера това не трябва да се случва на парче. И модернизацията на армията, и развитието на личния състав трябва да вървят в комплект. Те трябва да бъдат разглеждани не само в контекста на българския капацитет, но и по отношение на връзките на България с партньорите в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В същото време трябва да се засили и развитието на приложно-научната дейност във военната област, в която нашата страна има традиции, подчерта акад. Денков.

Според него поне от няколко години забавянето в развитието на военния капацитет не се дължи на икономически трудности, защото въпреки различните кризи България се развива сравнително добре. Проблемът е в политическата неувереност как искаме да се развием в рамките на двата съюза. „През последните години България излъчи смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО.

Това пося напрежение и дори разделение в обществото, което е проблем за националната сигурност. Именно поради тази причина ние все още не се възползваме пълноценно и като военен, и като политически капацитет от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза", отбеляза министър-председателят.

Той благодари на военните аташета за тяхната специална роля на военни дипломати, разузнавачи, парламентьори по света, които печелят доверие за България в партньорските мрежи и на чиято помощ правителството разчита, за да взима правилните решения.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А бе, суяк, я пробвай да я развиеш тази си мисъл. Страната ни ще е спокойна ако различни идиоти не я тикат в посока на участие във военен конфликт. Оставям настрана, че Русия не е наш противник, а на щатите. До каква степен искаш да го равиеш това, дето му викаш сапацитет? До степен да сме в състояние да се защитим от който и да било, потенциален противник? Това е абсурдно. Просто да похарчим повече пари, без да постигнем какъвто и да било смислен резултат? Вие сте царе на това упражнение. На бас се хващам, че парите ще ги дадем на щатите, понеже тяхното оръжие е най-добро и най-евтино. И колко пари да им дадем? Целият военен бюджет? На вас ви е трудно да храните и обличате нашата армия, да плащате заплати, понеже старшите офицери са повече от войниците, камо ли да ви останат париза оръжие. И кой ви е противникът? Русия? Китай? С кого смятате да се биете и то успешно, нещастник? Безопасността в Еврапа и света винаги се екрепила на разума и на водещата роля на авторитетни международни организации. Ама така беше докато шатите не ги осраха отвътре. И сега пак трябва да започваме отначало, но не и с въоръжаване, щото така ще се затрием.

03.07.2023 14:54:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.