• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Гроздан Караджов: Управляващите не можеха да управляват и затова паднаха от власт

Гроздан Караджов: Управляващите не можеха да управляват и затова паднаха от власт

/КРОСС/

- След исторически приетия вот на недоверие, първият в рамките на новата ни политическа история, ние продължаваме със срещите с основните ключови действащи лица от последните дни и седмици. Мой гост ще бъде един от министрите в оставка. Само че той е министър в оставка не заради вчерашния вот на недоверие, а защото партия „Има такъв народ" оттегли четиримата си министри, които бяха от тяхната квота в рамките на кабинета „Петков". Още преди дни това беше направено с решение на лидера на партията Слави Трифонов. Казвам добро утро на Гроздан Караджов - министър в оставка.

Гроздан Караджов: Добро утро.

- Кирил Петков каза, че вчерашният ден е бил хубав ден, цитирам, за европейска България. За вас хубав ли беше вчерашният ден, господин Караджов?

Гроздан Караджов: Вчерашният ден беше, за мен беше ден като всеки друг, аз си върших работата както всеки друг ден. Просто вечерта беше вотът на недоверие, който свърши с горе-долу предизвестения си край. А беше предизвестен, защото самата, това е логичен край на една нелогична коалиция, от самото начало тя беше много трудна и изискваше много търпение, много умения, за да се задържи, каквито за съжаление не бяха проявени от страна на основния партньор, тъй като вие разбирате - там са три отделни споразумения. Ние нямаме общо коалиционно споразумение и така да се каже пазачът на мира на коалиционния мир беше „Продължаваме промяната", там е и вината за разпадането.

- Нелогична коалиция, казвате. Само че вие бяхте част от нея, 6 месеца, преди това подписахте и коалиционно споразумение.

Гроздан Караджов: Тя от самото начало е нелогична, защото има десни, има леви, има хора с неопределена политическа ориентация, има център-дясно.

- В един момент обаче, решихте, че е възможно да работи заедно.

Гроздан Караджов: Спомняте си, че всички ясно заявиха, че това е много трудна коалиция, почти невъзможна. Тя не е логична от идеологическа гледна точка и последва логическия си край.

- С облекчение или разочарование приемате събитията от вчерашния ден и вота на недоверие?

Гроздан Караджов: Аз го приемам с облекчение, защото напоследък полезната работа не беше толкова много, колкото би трябвало да бъде. Т.е. по-скоро щяхме вече да навредим на България и на българските граждани. Тук не е важно кой как се чувства в коалицията. Важното е какво можеш да направиш за българските граждани и какво всъщност на тях им липсва.

- Важно е обаче и какво се случва, след като правителството реално вече е в оставка и предсрочните избори чукат на вратата. С Христо Иванов разговаряхме преди минути, каза че по този начин вие с останалите три партии хвърляте държавата в безпътица и безизходица.

Гроздан Караджов: Разбирам. Това е заклинание, това е някаква прогноза, още днес не съм хвърлял боб, за да ви кажа дали ще се случи тази катастрофа, която е казал Христо Иванов във вашето студио. Но мога да кажа следното - има много тежки проблеми пред българското общество. Няма как да продължаваме да обясняваме с някакви доставки, забавени вериги защо бензинът е 3,60 лв. - 3,50 лв. Нефтът, който взимаме, петролът, който взимаме са дори на по-ниска сборна цена. Защо е този 1,20 лв. нагоре? Ето това трябва да реши следващото правителство.

- Някой ще каже - във всички европейски държави цените не са такива каквито вие казвате, няма как да са 2 лв., такива бяха преди 1 година.

Гроздан Караджов: Във всички европейски държави крайният продукт бензинът, който използваме е сбор от всички разходи, които са направени и когато по пътя има монополни сдружения, това нещо се регулира. У нас е същото. Само че защо е 3,60 лв., защо в България е 3,60 лв., при условие, че пак казвам, сборът от разходите на рафинерията ни прави сметката, че трябва да е с 1,20 лв. по-ниско. Трябва да е като миналата година. Няма причини той да е скочил толкова много. Ето това ще го реши следващото правителство, щом това не се справя, следващото трябва да го реши.

- Във вчерашния ден ГЕРБ ви даваха за пример. Казваха безпрецедентен вот на недоверие, те казваха и безпрецедентен вицепремиер разсипва от критика собствения си кабинет, собственото си правителство. Как се чувствахте вие, когато излязохте на трибуната и трябваше да критикувате хора, после заставайки рамо до рамо пак с тях?

Гроздан Караджов: Много хора вероятно са очаквали и са били изненадани, че аз не си замълчах, когато се изсипваха лъжи и обвинения към мен, които не са защитени с никакви доказателства. Всички свои доказателства аз ги показах и пред народните представители - ето ги, лъжа по лъжа са номерирани с документи, които доказват точно обратното на лъжите на министър-председателя. Аз не можех...

- Да, но ситуацията беше дума срещу дума през цялото време. Или документ срещу документ.

Гроздан Караджов: Не е дума срещу дума. Дума срещу документ, защото когато се обвиняват примерно ИТН и аз, че сме искали да харчим без контрол някакви пари, ето ви кой е искал да ги харчи през 2021 г. - прочетете, заглавието „Кабинетът иска да преразпредели порциите в пътното строителство". Порциите в пътното строителство се свързват с обръчите от фирми и кой е искал да ги даде без контрол - основателят на „Продължаваме промяната". Вие какво искате да ми кажете - че когато мен ме заливат с лъжи, аз трябва да си мълча. Много свикнахме, че това е част от играта, но аз не мога да си мълча.

- Имахте достатъчно време. Наскоро дори бяхте наш гост и сме говорили по тези теми, затова искам да отделим времето си сега за хоризонта напред. Има ли като министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка, човек който се занимава с пътища, има ли сега път обратно към масата на преговорите? Христо Иванов е един от тези, които смятат, че трябва да се говори отново. Вие ще говорите ли с „Продължаваме промяната" и останалите си колеги?

Гроздан Караджов: Силно съм скептичен при този начин на говорене, хвърляне на лъжи и на обиди от страна на „Продължаваме промяната", тази свирепа реторика, която те използват, заклеймявайки всеки, който и най-малко ги критикува, независимо дали основателно или не, те не престават да сипят обиди. Или тяхното, или нищо. Те така управляваха, така и паднаха от власт. Не е виновен министърът...

- Същото нещо чуваме обаче от тяхна страна по отношение на ИТН?

Гроздан Караджов: Аз казвам моето мнение. Не е виновен нито мафията, нито ДПС им е виновно, нито руският диктатор. Никой не им е виновен. Не можеха да управляват и затова паднаха от власт.

- Време е за равносметки обаче. През по-голямата част от вашите 6 месеца като министър бяхте под стрес и напрежение. Станахте не просто свидетел на протестите на пътните строители, даже и техен участник, което също беше прецедент - министърът излиза, за да подкрепи протестиращи срещу правителството. Провалихте ли се обаче в намиране на изход в ситуацията с пътищата, господин Караджов?

Гроздан Караджов: Не. И тук наистина благодарение на усилията и на министър-председателя, и на финансовия министър, и на цялата коалиция, успях да изляза от капана, в който бяха хванати пътните ремонти. Успяхме да излезем с решение на Народното събрание абсолютно консенсусно. И другият такъв голям маркер беше тола, там също имаше много протести на превозваческите фирми. Успях да разговарям с тях до последно. Вчера МС взе решение за повишаване на тола и вече този, който ползва повече, ще плаща повече и този, който замърсява повече, ще плаща повече. Така че тази операция е приключена, това е безспорен успех и завършена реформа.

- Аз си поопресних познанията и информацията от изминалите 6 месеца и видях, че в началото, когато встъпихте в длъжност министър разобличавахте лошите договори в пътното строителство, цитирам ваши думи - лошите договори на ГЕРБ. Как изведнъж се превърнахте в човек, който иска да бъде платено на същите тези фирми, с които са сключвани лоши договори?

Гроздан Караджов: Чрез лъжите на министър-председателя и този тип говорене. Аз ги разобличих , мога да ги разоблича и пред вас. Веднага ви показвам документа, с който аз съм поискал тези договори да бъдат, ето ви го, от 31 януари до министър-председателя, министъра на вътрешните работи и министъра на финансите, съм поискал те да бъдат прекратени, вижте тук, те да бъдат прекратени, ако искате да ви цитирам - са сключени в нарушение на Закона за обществените поръчки, като такива същите би следвало да бъдат прекратени. НС следва да осъди тези незаконни процедури. На втора страница казвам, че и строежите, които са направени в нарушение на Закона за устройство на територията без разрешение за строеж, също трябва да бъдат премахнати.

- После идва обаче трансформацията, аз затова ви питам, господин Караджов.

Гроздан Караджов: Ето я трансформацията.

- После искате разплащане на тези фирми.

Гроздан Караджов: Не, не искам. После идва на 12 май срещата, на която получавам от министър-председателя, следните указания, от началника на кабинета му Лена Бориславова, но това указание е от министър-председателя да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори, тези лошите ин хаус договори, това е престъплението на века и инструкцията е да довърши строителните дейности чрез частични индексации. Т.е., когато аз получавам инструкции да продължа незаконните договори по ин хаус, да ги продължа като ги третирам като строителни дейности и да се осигури третиране на сключените договори като договори за строителство, това означава, че въпросът вече е решен, независимо аз какво съм предложил през януари, това е решението. И ние започваме да я предвиждаме тази дейност. Та с мантрата искали ли сте ги тези пари, след като съм получил от министър-председателя инструкцията да действам по ин хаус договорите, в тази посока, да узаконявам незаконното, възложено ми от него и от тримата други министри, аз ги предвиждам в бюджета. И след това понеже и това е една огромна мантра - искам ли съм ги, не съм ли, ето какво пише в документа, за който казват той ги е разписал, той ги е искал. Не, думата искам я няма. Аз казвам - съгласува проекта на решение на МС за одобрение на проекта за бюджет. Ето го. Съгласувам го. И надолу в Първо римско, казвам - допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо. И продължавам - това са подготвени от администрацията неща.

- Всичко това обаче постфактум, а не по време на управлението съвместно с ИТН и останалите партии. Очевидно не успяхте да намерите пресечна точка и да работите заедно като единен механизъм.

Гроздан Караджов: Въпросът никога не е бил за парите, никога не е поставян въпросът по този начин, не е имало такава драма. Драмата дойде с неуважението и незачитането на правото на коалиционния партньор. След като, първо...

- Не заради пари се разпадна коалицията?

Гроздан Караджов: Не. Дайте ми 10 секунди, защото видях, че тук влезе репортаж от НС, хората искат да разберат истината. Още през март месец бяха влошени отношенията в коалицията. От тази дата вие знаете, тук сте го коментирали във вашето студио, че не си говореха лидерите на ИТН и ПП. Като крайна мярка се взе решение да ходим аз и Балабанов на коалиционния съвет, като по-търпими, по-така да се каже консенсусни, да търсим разговор. И на фона на всичко това, тогава не е имало никакъв бюджет, никаква актуализация. Нямаше Македония, нямаше КГПП и други измислици, които сега това са едни фантазии.

- Но пък зрееше темата с БНБ.

Гроздан Караджов: Точно така. И се започна едно търгашество, което рефлектира основно върху Републиканската пътна мрежа. Но да ви кажа вече края на изречението, ако ми позволите. Тогава се внесе тук преди месец някъде, се внесе решението за въвеждане на еврото в България. Всички - и БСП, и ИТН сме за въвеждането на еврото. Поискахме една седмица отсрочка като коалиционни партньори да се гледа. Силово се внесе в МС и мина с 9 на 7 гласа. Вторият път, когато се внесе силово нещо беше законът за актуализацията на бюджета. И това беше капката, която преля чашата.

- Ще останете ли в ИТН?

Гроздан Караджов: Аз не съм член на партията. Аз бях номиниран, не съм се явявал на избори, не смятам да се явявам на избори. Смятам, че свърших работа чисто технократски. Напоследък бях нападнат и това стана 2 часа, след като се изтеглиха министрите. Какво се случи? Изведнъж станахме мафията, корумпирани и мутри. Това не е истина и хората за щастие го виждат.

- Благодаря ви, господин Караджов.

 

"Тази сутрин" Бтв

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А,ти от кои си ,бе шушляк ?

24.06.2022 05:45:10

Анонимен

Грозданчо ама си такова кисело грозде, че не ставаш и за чеп на зеле, жалка и подла душичка, но това че си подлога на учиндолчето казва всичко.

23.06.2022 13:18:40

Анонимен

Констатация ти не изключва и теб, като част от това правителство и беше толкова посредствен, колкото и останалите в него.

23.06.2022 13:08:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.