• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Министър Карамфилова: Държавата сама решава как да ограничи вредните емисии

Министър Карамфилова: Държавата сама решава как да ограничи вредните емисии

/КРОСС/  Планът за възстановяване и устойчивост безспорно определя ангажименти. Има реформа в сектор „Енергетика“ и тя включва два аспекта. Към 2026 г. е необходимо е да намалим 40% от емисиите въглероден диоксид на електрическите централи спрямо 2019 г. Вторият аспект от тази реформа е приемането на законодателен пакет от мерки, който трябва да определи по график кога най-късно да бъдат затворени централите, които работят на въглища, и какви са таваните, които те трябва да спазват. Това каза служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Прилагането и достигането на тези 40% е въпрос на национално решение, заяви тя. „Европейската амбиция е до 2050 г. да се достигне въглеродна неутралност, а държавата сама трябва да изработи алгоритъм – как и с какви мерки да ограничи емисиите. В Плана за възстановяване ясно са дефинирани абсолютните стойности за намаляване на емисии година спрямо година“, уточни още тя.

Карамфилова се надява през 2023 година да няма наказания заради качеството на въздуха у нас.

„Самият факт, че водим разговора „Здраве срещу околна среда“, означава, че имаме проблем. В периода 2015-2020 година на един от изявените замърсители, който се спряга в публичното пространство, са наложени 50 наказателни постановления. 5 от тях са влезли в сила, 14 все още са в съдебна фаза, а 31 са паднали в съда. Капацитетът на колегите е наистина ограничен - малко хора, огромни отговорности и ниски заплати. Това означава системни предизвикателства“, заяви Росица Карамфилова, която е наложила засилен контрол и проверки. В резултат на тези проверки за три месеца има 16 наказателни постановления, докато за периода 2020-2021 г. те са 50.

Една от критиките към държавата от страна на ЕК са, че няма заделени достатъчно средства за подобряване на качеството на атмосферния въздух, посочи Карамфилова.

МОСВ е приело дългоочакваните специфични подробни цели за двете защитени зони, минаващи през Кресненското дефиле. Становището на Националния съвет по биологично разнообразие не предефинира какво трябва да бъде трасето на АМ „Струма“, обясни министър Карамфилова. „Имайки нашите приети специфични подробни цели, АПИ като възложител ще направи преглед и съответствие на екологичните оценки. Ако магистралата мине от там, тя трябва да се съобрази с разработените цели. Трасето може да мине през Кресненското дефиле. ОВОС все още е в сила до май 2023 г.“, поясни тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.