• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Почина френският сценарист и писател Жан-Клод Кариер

 Почина френският сценарист и писател Жан-Клод Кариер

/КРОСС/ На 89-годишна възраст почина френският писател, режисьор и сценарист Жан Клод Кариер, който работеше с Луис Бунюел, Жак Дере и Милош Форман, предаде Франс прес.

Новината за кончината му беше съобщена от неговата дъщеря Киара Кариер. Тя уточни, че баща й ще бъде погребан в родното си село Коломбиер сюр Орб в департамента Еро в южната част на страната.

Кариер сам се определяше като "разказвач". През дългия си творчески път той написа около 60 сценарии, както и 80 други творби /разкази, есета, преводи, беседи/. Той е бил също актьор, драматург и автор на текстове за песни на Жулиет Греко, Брижит Бардо и Жана Моро.

Кариер постави съдбата си под знака на приятелствата с велики личности, като Далай Лама, с когото написа книга или с испанския режисьор Луис Бунюел, с когото си сътрудничи 19 години. Кариер е автор на сценариите на филмите "Дневникът на една камериерка", "Дневна красавица", "Фантомът на свободата", също така и големите филми, за които е номиниран за награда Оскар: "Непосилната лекота на битието" (Филип Кауфман), "Този неясен обект на желанието" (Луис Бунюел) и "Дискретният чар на буржоазията" (Луис Бунюел).

В интервю Кариер споделя колко близки са отношенията му с Луис Бунюел:

"Това беше много силна връзка. Винаги бяхме сами в някое отдалечено място, често това беше в Мексико или в Испания, говорехме си на френски и испански, без други приятели, без жени, без съпруги. Абсолютно никой наоколо. Само ние двамата. Хранехме се заедно, да работихме заедно, пиехме заедно, за да може сценарият, по който работим, абсолютно да ни обсеби. Изчислих, че сме яли заедно, само двамата, повече от 2000 пъти! Което е много повече, отколкото някои двойки!"

Жан Клод Кариер е автор също така на сценария на филма "Тенекиеният барабан", режисиран от Фолкер Шльондорф, който печели едновременно Оскар и Златна палма в Кан. Жан Клод Кариер е автор също на филмите "Завръщането на Мартин Гер", "Сирано дьо Бержерак", "Опасни връзки", "Макс, моя любов" на Нагиса Ошима.

"Най-добрият начин да станеш сценарист е да участваш кротко в създаването на един филм", споделя той в интервю.

"Тогава, разбира се, е необходимо да имаш идеи. Работата на сценариста е не само да напише филм и да знае всичко за техническата страна на нещата: звук, образ, монтаж. Неговата работа, неговата функция е да търси все нови идеи. Това е много важно. За да можеш да предложиш букет от различни идеи. Не само една."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.