• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Мария Филипова председател на КЗП: Ще предпазим децата от електронните цигари с форма на детски играчки!

Мария Филипова председател на КЗП: Ще предпазим децата от електронните цигари с форма на детски играчки!

/КРОСС/ Вейпове които имитират детски играчки се появиха в квартален магазин в София. Електронни цигари с форма на шарени тигърчета се продават и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на децата.

По тази тема разговаря Карина Каранйотова от БНТ с Мария Филипова председател на Комисия за защита на потребителите /КЗП/ и Игнат Арсенов - Директор дирекция „Контрол на пазара" към КЗП.

Карина Каранйотова: Здравейте, благодарим ви за бързата реакция. Какви мерки предприехте след получаването на нашия сигнал? 

Мария Филипова: Сутринта бяхме сезирани от вашата медия и от вас лично във връзка с устройства с или без никотин, които се продават както във физически обекти, така и на онлайн платформи и по-същественото е, че всъщност те имат формата на детска играчка на външен вид. След получаването на вашия сигнал аз като председател сезирах редица други държавни органи, които са компетентни по темата: на първо място - Държавна агенция по метрологичен и технически надзор.

Тук държа да почертая, че писмено сме отправили към тях, като сме дали извадки, включително снимковия материал към вашия сигнал; Агенцията за закрила на детето; МВР и Министерство на здравеопазването. Държавна агенция по метрология и Агенция за закрила на детето участваха в около 60 съвместни  проверки, които извършихме днес в рамките на деня в търговски обекти, които са около училища.

 

Искам да подчертая, че действията ни няма да спрат днес с днешните проверки. Регионалните дирекции ще започнат да проверяват по места, т.е. Русе, Варна, Бургас, Пловдив, другите големи градове дали са защитени децата.

Карина Каранйотова: На кутията няма описано съдържание, а видът на вейповете е примамлив за децаВъзможно ли е а бъде проверено конкретно съдържанието, за да се види има ли, вредни съставки?

Мария Филипова: Това е в компетентността на Комисията. Тук ние ще се произнесем за това, че няма българско етикиране по отношение на безопасност на стоката и съответно ще си предприемем действия по компетентност, за които ще ви уведомяваме във времето. По отношение на веществото, за което вие изразихте опасения - именно затова сезирах и Министерство на здравеопазването. Всъщност сега иззетите пратки, една част от които е пред вас, ще бъдат изпратени с констативен протокол от нашите проверки на Министерството на здравеопазването и те са тези, които трябва да кажат какво има вътре. От тяхна компетентност и знания е какво се съдържа вътре.

Карина Каранйотова: Сигурно не е нещо толкова безвредно следа като има знак „Забранено под 18", „Забранено за кучета или домашни любимци" и „Забранено за бременни". Значи все пак не е безопасно, щом се забранява за три групи.

Мария Филипова: Не е безопасно от гледна точка, че няма информация на български език. Не е безопасно от гледна на точка, че пише, че не може да се предлага на лица под 18-годишна възраст. Тук нашето основно опасение и вашето е, че всъщност децата ще използват едни забранени продукти. Това е целта на нашата проверка - ще бъде ли позволено те, децата, да използват забранени продукти, приличащи на детски играчки.

Карина Каранйотова: И във връзка с това, че от януари все пак влезе една директива за това, че се забраняват продажбите на цигари, независимо дали електронни, или нормални, с вкусове, с ментол, всякакви такива аромати, които обаче ние виждаме по магазините. Има цели стелажи с най-богати асортименти. Или това не важеше за електронните цигари, само за конвенционалните?

Игнат Арсенов: Само за конвенционалните.  .....??? 

Карина Каранйотова: От казаното до момента какво бихте добавили за проверката и за притесненията от продукта?

Игнат Арсенов: Разбира се, това, което основно ни сигнализира, е именно видът на тези стоки, че те наподобяват играчки, а същевременно са продукти, които приличат на вейпове, електронни цигари, и са устройства за електронно пушене. Съответно, тъй като в сигнала се съдържат, а е видно и от публикации в интернет пространство, съдържат такива, които са с и без никотин, затова ние направихме организация да извършим проверка както на място, така и в онлайн пространството.

На територията на град София бяха извършени над 60 проверки, като само в една от тях, а именно тази, която беше повод на сигнала от медията, беше констатирана продажбата на подобни продукти, които са обаче без никотин, като същевременно беше покрита територията на цялата столица, обхванати бяха, разбира се, и централните райони, но и „Студентски град", „Младост", „Люлин" и т.н. Проверките продължават, като се планува те да продължат и на територията на цялата страна, за да видим дали действително, все пак да се убедим, че не се продават и никъде другаде на територията на цялата страна, не само в София.  

Карина Каранйотова: Вие ги купихте или какво значи изземате ги?

Игнат Арсенов: Да, Комисия за защита на потребителите има право да взима проби от тези продукти, когато има съмнение за тях. Тук съмнението идва от това, че няма информация на български език. Заради липсата на информация на опаковката на български език, съответно ще бъде ангажирана самата отговорност на търговеца. А по отношение на безопасността на продукта, какви химикали съдържа вътре - веществата и химикалите, те са в друга институция, която сме сигнализирали, на която допълнително ще предоставим данни вече от конкретната проверка, тъй като трябва да кажем, че ние направихме организация за съвместна проверка и с други институции - ДАМТН и Агенция за закрила на детето.

Карина Каранйотова: Т.е. към Министерство на здравеопазването лаборатория ще изследва съдържанието? Това можем да го кажем?

Игнат Арсенов: Ние сме изпратили сигнала и точно това очакваме.

Те трябва да предприемат действия по компетентност и евентуално, ако има опасност, да го забранят. Трябва да кажем, разбира се, че не се ограничихме само с тези проверки. Направихме проверки и в онлайн пространството, като бяха проверени над 17 сайта и множество платформи, които са най-популярните в България, интернет платформи.

Трябва да кажем, че в платформите не се предлагат такива продукти. В сайтовете, които изрично потърсихме и знаем, че се предлагат, се оказа, че всъщност там може да се направи само заявка за информация от сайта, но не може да бъдат закупени директно, т.е. не се предлагат директно за онлайн продажба. Те се предлагат на едро, с минимална покупка, примерно минимум на 100 продукта.

Карина Каранйотова: Каква е регулацията за продажбата на електронни цигари с и без никотин и с това другото, което му казваме HFC - каква е регулацията? Кой може да продава, кой може да купува?

Игнат Арсенов: Трябва да кажем, че регулацията в България понастоящем обхваща продукти, които съдържат никотин. Т.е. тези, които нямат никотин, при тях няма специална регулация.

Именно по отношение на цигарите и тютюневите изделия, свързаните с тях изделия, защото това включва най-вече популярните, за които сега говорим, електронни цигари. За тези, които съдържат никотин, за тях предлагането им чрез услуги на информационното общество, включително и трансгранично онлайн предлагане - разбирайте продаването им по интернет, е изцяло забранено, т.е. няма право да се предлагат за продажба и подлежат на директна санкция. Комисията за защита на потребителите неведнъж е извършила проверки и по сигнали, и по кампании, в резултат на които, когато се установи всъщност такова предлагане, се налага санкция. Трябва да кажем, разбира се, че това включва както платформи, така и сайтове.

 

П.П:  В резултат на проверките продуктите са изтеглени от търговската и интернет мрежите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.