• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Кметът на Карлово: Предложили сме да бъде създадена Държавна агенция за борба с бедствията

Кметът на Карлово:  Предложили сме да бъде създадена Държавна агенция за борба с бедствията

/КРОСС/ След наводненията в Карловско ние направихме анализ заедно с МОСВ, Министерство на земеделието и експерти от австрийска компания, която предлага мерки за борба с климата. На база на тези проучвания се установи, че това, което се случи в нашия район се случва веднъж на 600 години. Това не означава да чакаме още 500. Това заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.

Мерките за тези климатични промени трябва да се вземат между държавните институции заедно с общините. Предложили сме да бъде създадена Държавна агенция за борба с бедствията. Името е условно, може и да е друго.

Тя да съчетава в себе си шестте регионални структури на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", междуведомствената комисия за ликвидиране на последствията и да има два финансови фонда - от единия да се финансират проекти за превенция. Този фонд да бъде на бюджетно финансиране, а общините да кандидатстваме. Експерти от тази агенция да оценяват опасността от големи валежи и други бедствия и общините да работят превантивно, посочи кметът на Карлово.

Искаме реално действаща система за ранно предупреждение. Има сателитни снимки, включително в МВР има такъв отдел. Система от облаци, от които се очакват валежи има и сега. Кметовете искаме часове предварително да бъдем уведомявани за тази облачна маса, за да можем превантивно да организираме евакуация на хората. При такива бедствия най-важното е евакуацията. Тези бедствия няма да стават по-редки, напротив ще зачестяват. Населението и фирмите да бъдат обучени да изпозлват техника. Затова искаме тази Агенция, допълни още Кабаиванов.

За наводнението в Карловско от началото на септември 2022 г., той обясни, че още не са одобрени проектите за речните корита. „Хората, които имат сериозно повредени имоти, очакват някой да им построи къщите. Това няма как да стане", каза Кабаиванов.

Той обясни, че от дарения пострадалите са получили максимално 30 000 лв. Според него, ако са били застраховали домовете си, с обезщетението и с кредит сега са могли да строят домовете си.

Кметът на Карлово коментира и въпросът с сечта като причина за наводненията: "Сечта е извън общински имоти, тя е в държавен горски фонд. Общините не участват никъде. Хората гледат едни големи камиони, натоварени с дърва. Тези гори са държавна собственост и местната власт сме изключени априори от тази сеч".

Относно кабинета "Денков - Габриел" Кабаиванов каза: "Това е най-сложната конструкция, тя е най-рискова. Когато имаш партньори, с които си осигуряваш мнозинство в парлмента, а те не участват в състава на Министерски съвет това е крехка конструкция. Такава в България не е имало".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.