• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Адв. Ал. Кашъмов: Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава проблемите

Адв. Ал. Кашъмов: Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава проблемите

/КРОСС/ "Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава натрупалите се проблеми в тази страна от 2017 г. - за мен това е демаркацията, в която нещата категорично започнаха да вървят надолу. Време е да се започне изплуване". Това коментира пред БНР адв. Александър Кашъмов - изпълнителен директор на програма "Достъп до информация".

Днес в Държавен вестник са публикувани промените в НПК, с които се въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, възможност за обжалване на отказите на прокуратурата да разследва, сваля се мнозинството за избор и отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 гласа и се предвижда избор на нов ВСС.

"Много е важно, че тези промени бяха направени и че се обнародват в Държавен вестник. Изпълнението и прилагането на нови разпоредби и процедури винаги е труден момент. Има обективни пречки. Всеки закон и всеки текст подлежи на тълкуване преди да бъде приложен. На второ място виждаме колко битки текат в тази система, битки, които са дълбоко предзададени още от начина, модела, по който функционира главният прокурор. Няма да бъде лесно, но същевременно да изразим оптимизъм, че най-после висящ 30 години проблем започва да се решава, може би когато напрежението стана твърде високо", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

Не се сещам за реформа, която да тече във вакуум, категоричен бе адв. Кашъмов. И добави:

"Правото отговаря на проблемите, които са се появили. Друг е въпросът, че те не са се появили вчера. Това, че фигурата на главния прокурор стана толкова непоносима в образа, който в момента се носи от личността, доведе до нещата. До това доведе и голямата геополитическа битка, която се води в България между привържениците на Азия и на Европа".

По думите му ние тези проблеми ги имаме завещани от 15-20 години. Според него Гешев дори не трябва да бъде избиран за главен прокурор.

Гешев е само олицетворение, изказа мнението си адв. Александър Кашъмов. Според него това, което виждаме, че се случва в тази част от съдебната власт, показва, че проблемите в прокуратурата са много по-сериозни. Това е недемократично и неевропейско.

Прокуратурата заради проблемите, които има, е станала и обективно една доста неефективна институция, което е сериозен проблем, каза още той.

"Нека да дадем възможност, но да наблюдаваме отблизо и да осъществяваме публичен обществен контрол върху работата на прокуратурата, а тя да бъде отчетна и прозрачна какво става по важните казуси като "Осемте джуджета", като "Барселонагейт"".

По думите му ситуацията е извънредна. Това не трябва да е част от ежедневието на една правова държава, подчерта адв. Кашъмов и добави, че има едно ниво, под което не трябва да се спада:

"Тази ватерлиния на кораба "България" като че ли не се поддържа, като че ли корабът е малко по-ниско отколкото трябва да бъде една почтена и нормална демократична европейска държава. Това създава опасност от наводняване и потъване. Това се надявам да се окаже казус, а не системно попадане във въртоп на битки по високите върхове".

"Назрява сериозно мнозинство в НС, което един ден, надявам се скоро, може да се окаже реформаторско по отношение на решаване на проблемите в съдебната система. Защо да не може да стане едно незабавено и относително бързо подменяне на членския състав на ВСС, така че да може процедурата да се движи в един относително експедитивен порядък. Ако ли не така или иначе ще чакаме решение на КС. На първо място трябва експертно да се погледне внимателно казуса", коментира още адв. Александър Кашъмов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.