• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Д-р Стойчо Кацаров: Възможно е да има проблем с изписването на безплатни лекарства

Д-р Стойчо Кацаров: Възможно е да има проблем с изписването на безплатни лекарства

/КРОСС/ Тази вълна на КОВИД е силна като всяка друга, която сме преживели, тя сега 100% се доминира от Делта варианта на коронавируса, обясни д-р Стойчо Кацаров в предаването „Лице в лице" по бТВ. „ Делта вариантът е много по-заразен и много повече деца се разболяват. Това е разликата. А относно смъртността - тя остава висока, макар че ако сравняваме с предишните вълни, тя е значително по-ниска. Причината България да загуби толкова животи се дължи на няколко неща. Едно от тях е състоянието на здравната система, тя е напълно дебалансирана. Друга причина е ниското ниво на ваксинация. Ние създадохме много по-добра организация от предишната вълна, въпреки че имаме над 5000 хоспитализации, няма хаос, няма паника. Мерките, които се прилагат, са планирани още от лятото."

Дали ще има затваряне или не, какви ще бъдат мерките - това не е работа на политиците, а на експертите и на базата на техните решения, действаме както досега, обясни Кацаров.
Според последното решение на ЕМА трета доза могат да си поставят всички хора с влошено здравословно състояние, възрастни хора, хора с имунен дефицит, допълни още Кацаров. „Абсолютно всички други хора също могат да си поставят трета доза".

По данните, с които разполагам, има ваксинирани около 8000 деца, допълни още Кацаров. „Има хоспитализирани деца в болниците, слава Богу, не са много и повечето не са в тежко състояние."
Мисля, че огромната част от училищата не са онлайн, в Габровска област имаме въведен сменен режим в училищата, защото там има повишена заболеваемост, но за мащабите на образователната система много малко от тях са онлайн, заяви Кацаров.

Възможно е да има проблеми с изписването на безплатни лекарства, защото за първи път създадохме тази възможност, обясни Кацаров. „Това наложи изменение в няколко нормативни акта, много усилена работа на моите колеги, за да стане това възможно. Така че може на места да има проблеми, тези ковид зони сега стартираха, но те ще изиграят много ползотворна роля. Вече имаме близо 100 ковид зони регистрирани в страната, което много ще помогне и на самата извънболнична помощ, а и на болничната разбира се."

По-възрастните хора имат по-сериозни проблеми при преболедуване на КОВИД и затова отново апелирам - хора, ваксинирайте се, призова д-р Кацаров. „Трудно ми е да кажа какъв е мащабът с фалшивите сертификати, но според мен е силно преувеличен, продължавам да мисля, че това е изолирано явление. И се надявам прокуратурата да могат да ги разкрият ефективно и да ги накажат".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.