• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Д-р Стойчо Кацаров: СРЗИ наруши закона, като отмени първата карантина на премиера

Д-р Стойчо Кацаров: СРЗИ наруши закона, като отмени първата карантина на премиера
/КРОСС/ „Столичната регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник – министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо, че първите проби на премиера са били отрицателни“, посочи в „Преди всички“ д-р Стойчо Кацаров , председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и допълни:

СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера.“

По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR– теста.

„Срокът от 10 дни е защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината.“

Според д-р Кацаров не е нужно да се затварят нощните заведения, а трябва да се създадат възможности да се защитят възрастните хора, хората в домовете да не се заразяват.

„Притеснително е, че ние нямаме план за действие срещу вируса, тичаме срещу вятъра..." посочи още експертът.

Д-р Кацаров заяви, че трябва да се направи преглед на ангажираността на медицинския персонал у нас

"Ние имаме 30 хиляди лекари и още толкова сестри, но едва 5 на сто са ангажирани с лечението и диагностиката на коронавируса.

Тоест ние имаме едно неравномерно разпределение на тежестта в битката с новия вирус - повече хора могат да се ангажират с това и да се търсят резерви, като бъдат стимулирани по някакав начин. Капацитетът на болниците да разкрият легла за болни с Covid-19 е много по-голям. В първата заподед на министъра трябваше да се разкрият 8 хиляди легла, тоест 4 пъти повече , отколкото са настанените в момента. Капацитетът на здравната ни система е от 50 хиляди легла - тоест резерви има, но трябва да има добра организация как да се използват".

"Имаме обаче критерий за прием в болница – те са определени със заповед на министъра - хората над 65 всички подлежат на хоспитализация и всички със тежки симптоми, независимо от възрастта. Сега обаче се оказа, че леглата не достигат. Но как всички болници ще лекуват Covid-19?“

Д-р Кацаров твърди, че през тези 6 месеца заплатите на медицинския персонал са намалени, защото лечебните заведения получават 85 % приходи за дейността си от бюджета си по Здравна каса.

„Заплатите им се формират така – те имат базово възнаграждение и върху него всеки месец получават допълнителни средства на база преминал пациент- а сега когато беше спрян месеци плановият прием тези приходи намаляха“.

„90 на сто от дейността на лекарите и сестрите са свързани с планови дейности.“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.