• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Д-р Стойчо Кацаров: Начинът, по който управляваме кризата, е правилен

Д-р Стойчо Кацаров: Начинът, по който управляваме кризата, е правилен

Следва едно интервю, което ще даде отговори на много въпроси, които сигурна съм, всички вие си задавате - кога ще бъдат затворени детските градини и отворени училищата, имат ли право на зелен сертификат хората с антитела и каква ще е новата цена на антигенните тестове в лабораториите? Говори министър Стойчо Кацаров. Кой е най-лошият сценарий, за който страната ни се готви в момента?

Стойчо Кацаров: Най-лошият сценарий е изчерпване на капацитета на болниците, невъзможност да приемем болните, да им предоставим лечение, да им предоставим кислород. Защото от тази болест се умира от задушаване, започват да умират от задушаване без медицинска помощ.

Колко близо сме до този сценарий според вас?

Стойчо Кацаров: Според мен е въпрос на 10-15 дни. Ако не пречупим вълната, след 10-15 дни ще имаме огромен проблем с осигуряването на леглата. Капацитет като хора, като респиратори е почти изчерпан. Днес се свързах с Държавния резерв да попитам дали имат в резерва респиратори, нямат респиратори. Моят началник на кабинета участва в разговор с представители на Световната банка, те обещаха да предоставят такива респиратори за страната, да ни помогнат с това нещо. Онзи ден разговарях и с комисаря по здравеопазване на ЕК, която също ни предложи този план за реакция при спешни ситуации, ако се стигне до такава ситуация, да можем да транспортираме болни за лечение в други държави.

Според вас възможно ли е действително да се стигне дотам, че българи да трябва да се лекуват в чужбина, защото няма място за тях тук?

Стойчо Кацаров: Правим всичко възможно с моя екип да не се стигне дотам. Това е последната възможност да спрем разпространението или да намалим скоростта на разпространение и да избягаме от най-лошия сценарий.

Ако мерките не сработят, поне в този срок от 10 дни, който вие си поставяте, какво следва?

Стойчо Кацаров: Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива на мерките е пълен локдаун.

Ако мерките дадат резултат, кое от това, което е в сила сега, ще отпадне?

Стойчо Кацаров: Първото нещо, което аз настоявам да отпадне, е да върнем децата на училище, поне тези от първи до четвърти клас.

Хората обаче си задават въпроса как така ресторантите са отворени, пък децата са си вкъщи, не е ли това абсурд само по себе си?

Стойчо Кацаров: Да, само по себе си е парадокс, но има една съществена разлика. При влизане с документ, че си преболедувал, тестван или ваксиниран и всички на това място са с такъв документ, това е една сравнително безопасна среда, там се общува в безопасна среда. В училищата такива изисквания не са въведени.

А защо не въведете такива изисквания и в училищата, за да може да е присъствено?

Стойчо Кацаров: В плана е записан до 500 на 100 хиляди души заболеваемост, ние увеличихме тази граница на 750 на 100 хиляди, в момента София е близо 900, може би минава 900 на 100 хиляди. Така че тази възможност да продължава да се посещава организирано, вече не е възможна. Има много сериозна съпротива от родители за това да се тестват децата. Това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше поставен въпроса за тестване през носа. Аз казах, че аз докато съм министър няма да позволя дечица малки да се бърка в носа от който и да било. Сега обсъждаме други възможности за щадящи тестове за деца. Обсъждаме ги с родители, с МОН. Ако намерим съгласие по един такъв подход, аз съм готов да въведем такъв подход и да върнем децата в училище.

Т.е. децата да бъдат тествани, учителите да бъдат тествани, това ли да е подходът?

Стойчо Кацаров: Това е възможност да ни помогне да ги върнем присъствено в училище.

Кога мислите да го осъществите?

Стойчо Кацаров: Веднага щом постигнем такова съгласие е възможно да се приложи.

Но преди тези 10 дни или евентуално след това?

Стойчо Кацаров: Веднага щом е възможно. Няма да броя 10 дни, за да бъде въведено, защото то изисква и необходимата организация. И едва ли би било възможно да се организира за по-кратък срок, но веднага щом е възможно.

Зелен сертификат за учителите предвиждате ли?

Стойчо Кацаров: Ако се възприеме подходът за този, за който казах, то няма как и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са се тествали или че са ваксинирани.

Знаем какви са сценариите за училищата. Какво се случва с детските градини и яслите?

Стойчо Кацаров: Няма да бъдат затваряни при никакви условия.

Независимо от това колко са заболелите?

Стойчо Кацаров: Да.

Добре. Да поговорим сега за новите мерки. Съобщихте днес, че хора, които са преболедували дори и преди повече от половин година, както и тези с антигенен тест, ще могат да си изкарат сертификат. Как точно ще се случи това нещо?

Стойчо Кацаров: От понеделник това нещо ще бъде възможно. С номера, който са получили при тестване, при антигенния тест има определен номер и със своя ЕГН могат да влязат в системата и да го изтеглят. Ако не могат да се справят, могат да го получат там, където е правен тестът - дали при личния лекар, в лаборатория или в РЗИ, или да се обърнат към РЗИ за това нещо.

Не се ли създава така някакъв ковид сертификат, български патент, защото на практика тези възможности не съществуват никъде в Европа?

Стойчо Кацаров: В европейския сертификат ги няма, но признаването на антигенния тест като тест, който удостоверява, че си преболедувал, че си заразен с ковид, е признато във всички страни на ЕС.

Да, но не фигурира в нито една друга страна като част от европейския сертификат.

Стойчо Кацаров: Не фигурира в решението на ЕК за трансгранично, за пътуването между границите. Той се признава в България като равностоен на писиар теста от 1 декември миналата година. И е основание да бъдеш хоспитализиран и лекуван с ковид. Така че няма причина да бъде изключван от възможността да си извадиш сертификат и да го ползваш.

Получихме въпрос от наш зрител - какво обаче, ако за работа е установено 28 ноември, т.е. 2-3 дни преди този официален срок, който ще важи това ново правило?

Стойчо Кацаров: Ако е направено с антигенен тест, не може да се зачете. Защото той не е бил инициализиран по това време.

Аз затова попитах за този нов български модел на сертификат, ако мога така да го нарека, защото тогава не се включи и сертификат за хората с антитела?

Стойчо Кацаров: Мненията на повечето експерти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил или преболедувал ковид. Не са сигурно доказателство. Има информация, че ЕК обсъжда този въпрос с учени от различни страни и сме в очакване на вземане, ако те преценят, че това е допустимо, че има достатъчно научни доказателства, че това гарантира, че си се срещал и имате изграден имунитет, то можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено и в нашата страна.

И все пак чухме много лекари, които казват - целта на ваксинирането е да се изградят антитела. И когато ги изградиш по естествен път, не можеш да получиш сертификат, а с ваксина можеш.

Стойчо Кацаров: Не съм имунолог. Казвам ви какво е преобладаващото мнение на експертите не в България, в целия свят. Ако някой твърди друго, нека да бъде така добър да спори с Института „Робърт Кох", с Центъра за контрол на заразните болести в САЩ, не с мен.

Експерти обаче оспорват и едно друго ваше решение, а именно хората, които имат само една доза, веднага да получават сертификат, било то и с валидност 1 месец. Те казват - защитата между първа и втора доза е много малка. Неслучайно официалният сертификат се получава 14 дни след 2 доза. Това на практика означава, че човек, който е със сертификат или неваксиниран е що-годе едно и също, така ли излиза?

Стойчо Кацаров: По принцип това е нещо, което е прилагано и в други европейски страни. Цялата структура на противоепидемична защита е изградена върху вероятността. Върху вероятността да заразиш други хора. Можеш да заразиш други хора, дори да имаш две ваксини. Може да се разболееш, дори и да си двойно ваксиниран. Но вероятността това да се случи е 100 пъти по-малка, отколкото ако не си ваксиниран. На това се основават този тип решения. Защо в единия случай се получава, а в другия случай не? Не защото е абсолютна защита. Двойната ваксина не е абсолютна защита. А защото вероятността ти да станеш да предаваш инфекция е много по-малка. Дори и след първата доза. След втората също съществува такъв риск, но ние поемаме този риск, защото другото би означавало всичко да спре.

Защо обаче служителите от държавната администрация бяха изключени от тези нови мерки?

Стойчо Кацаров: Това се обсъжда в момента да бъде въведено за тази част, която работи на гише, която се среща с хора, за да се осигури също безопасност както за хората, които са на гишета, така и за хората, които идват да си подават документи, така че това е въпрос, който не е окончателно решен и се обсъжда в момента.

Кога мислите да го въведете, ако го въведете въобще?

Стойчо Кацаров: В момента, в който постигнем съгласие с експертите, че това е мярка, която може да бъде приложена, тя ще бъде приложена. Може да бъде приложена включително в рамките на следващите няколко дни.

Хората се питат не е ли това дискриминация - лекари, социални работници да трябва да показват зелени сертификати, докато служителите в администрацията не, още повече, че в контекста на това предстоят избори и знаем, че винаги държавните администрация се използва от много политически сили като разменна монета в един такъв период.

Стойчо Кацаров: Политическите сили използват днешната ситуация като възможност да трупат гласоподаватели и дивиденти на вълната на популизма. Не искам да ги коментирам изобщо тук, ако нямат предложения конкретно. Що се отнася до лекарите. Те влизат в контакт с болни хора, с увредени хора. Ако заразиш такъв човек, рискът от това той да преболедува тежко и да умре, е огромен. Тук дори не става въпрос за противоепидемична борба или за организация на здравната система. Тук става дума за основата на медицината. Първото нещо, което учим, когато влизаме в университета е - първо, не вреди. Недопустимо е от медицинска гледна точка подобно нещо.

Вие видяхте обаче какво се случи в „Пирогов" - един лекар от отделението, докато 10-15 чакат отпред на опашка. Самите лекари определиха тези опашки като ново огнище на заразата.

Стойчо Кацаров: Видях, че имаше създадена недобра организация на някои места, даже го разбирам. Това става изведнъж, необходимо е време да организираш нещата по най-добрия начин, но всъщност, ако някои бяха с положителен тест, първо той ще разбере, че е положителен и ще отиде да се лекува. Второ, ще предпази колегите си като няма да влезе вътре. Трето ще предпази болните, които ако мине визитация, нали независимо дали е лекар или сестра, съществува риск да ги изпозарази всичките. Кой ще ги лекува?

Не се ли опасявате от нов епидемиологичен взрив?

Стойчо Кацаров: Опасявам се от епидемиологичен взрив, ако влезеш заразен вътре. Миналата година имаше такъв епидемиологичен взрив в болница „Пирогов". Това се случи, защото не беше осъществен правилно контролът и филтърът на хората, които влизат вътре. Сега всички са си научили урока и не отива на един медик, още повече пък лекар, да поставя изобщо този въпрос.

Каква е ситуацията с ваксините? Има ли достатъчно и от четирите вида, които са одобрени от ЕК?

Стойчо Кацаров: Имаме от трите вида. „Астра Зенека", слава Богу, успяхме с огромни усилия и благодарение на колегите от Външно министерство, и на компанията „Астра Зенека", и на ЕК да ги препродадем, да ги подарим на други държави, така че да бъдат използвани, защото в България след намесата на премиера Борисов, когато той спря ваксинацията с „Астра Зенека", интересът към тези ваксини е нулев. Но от другите три ваксини имаме достатъчно количества.

Връщам ви сега на зелените сертификати, кой има право да проверява дали един сертификат е истински или не?

Стойчо Кацаров: Само контролните органи.

А за тях има ли задължение да имат сертификат? Имам предвид служители на РЗИ и на полицията?

Стойчо Кацаров: Да, така е записано в заповедта. Всички, които проверяват, трябва самите те да са с такъв сертификат.

Как обаче тези проверяващи могат да разберат, ако аз дойда със сертификат на моя приятелка дали това е тя или съм аз?

Стойчо Кацаров: Нали ще поискат личните ви документи, ще видят личната ви карта.

Но заведенията нямат право да ми искат личната карта, само служители на РЗИ и на полицията, ако евентуално дойдат на проверка.

Стойчо Кацаров: Точно така.

Т.е. да влезеш в заведение с чужд сертификат няма да е много трудно.

Стойчо Кацаров: Да, но, не - напротив, няма да можеш да влезеш без сертификат. Но ако изхождаме от това, че целият ни народ се състои от мошеници, то нищо няма да стане. Аз затова ви казвам, ако ние всички не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат.

Получихме много въпроси от наши зрители. Ще ви задам само някои от тях. Ще бъде ли разрешено на човек, който няма зелен сертификат да влезе в хранителен магазин или аптека, които се намират в търговски център, тип МОЛ?

Стойчо Кацаров: Да. Вчера колегата ми заместникът ми се срещна с представители на сдружения на такива големи магазини тип МОЛ и не само тип МОЛ и обсъждаха това как да се организира процесът, така че да могат вътре до аптека, до хранителен магазин, до банков офис, без да нарушават общото правило.

В същото време обаче няма ли така да се смесят хора, които са неваксинирани с ваксинирани със сертификати?

Стойчо Кацаров: Да, те обсъждаха как да го направят, така че да не се смесят.

И означава ли това, че всеки магазин на практика ще трябва да прави такава проверка за сертификат, защото ако един човек е отишъл без сертификат до аптеката, няма ли риск да влезе и в магазин за обувки отново без сертификат?

Стойчо Кацаров: Вижте, можете да нарисувате каквато искате житейска ситуация. Обсъждаха го с представителите, те правят всичко възможно да организират така нещата, че да не се допуска, защото рискът е за всички.

„Аз съм работодател, в моето заведение служителите отказват да се ваксинират или тестват, какво да направя, да ги уволня ли?"

Стойчо Кацаров: Защо да отказват да се тестват? Нали това е в интерес на всички, даже най-първо е в интерес на тях. Рискът е най-голям. Не биха могли да изпълняват тази длъжност. Алтернативата на това нещо, аз с това започнах, алтернативата е изобщо да не работят.

Друг въпрос - кога ще има безплатни тестове в лабораториите и как да се възползваме?

Стойчо Кацаров: В момента се сключват всички договори с лабораториите, РЗИ, сключват ги, изпратени са такива договори. Пределната цена на тестовете, защото пробовземането не се, ние осигуряваме тестовете, но пробовземането ще си го плаща всеки сам, няма такава финансова възможност да бъдат осигурени. Пределната цена, на която ще се сключва този договор е 10 лв. за пробовземане. Възможно е и се надявам да бъде по-ниска от нея, лабораториите не могат повече да искат от 10 лв., по-малко могат.

Кога мислите, че това може да се случи?

Стойчо Кацаров: В момента се сключват договорите, те влизат в сила незабавно.

И няма да е по-скъп от 10 лв. антигенният тест, който хората могат да си направят?

Стойчо Кацаров: В лаборатория, срещу който ще получат сертификат. Отделно от това, работодателите биха могли в колектива, в който работи, сами да организират тестването, с медицинско лице разбира се, те тогава няма да могат да издадат сертификат, но ще могат да го използват като филтър, ако някой от тях е болен да го върнат , за да не застрашава останалите. Ако искат сертификат, ще трябва да го направят в оторизирана за това лаборатория.

Друг въпрос - „Аз съм с автоимунно заболяване, моите лекуващи специалисти казват, че за мен ваксинацията е противопоказна. Какво да правя и честно ли е на фона на тежкото ми заболяване, да бъда лишена от възможността за нормален живот"?

Стойчо Кацаров: Няма нито едно абсолютно противопоказание за поставяне на която и да било от ваксините. Отворете техните кратки характеристики и ще видите.

Т.е. вашият отговор към тях е дори и да ви съветват личните ви лекари да не се ваксинирате, вие го направете?

Стойчо Кацаров: Някои ми казват, че личният лекар го съветва, защото има диабет, а не се ваксинира или защото има онкологично заболяване, да не се ваксинира. Всъщност това е причина да се ваксинираш. Защото вероятно заболяването ти отслабва имунитета, ти попадаш в онази рискова група, където смъртността е още по-висока. Така е да се придържаме във всички тези случаи към науката.

Преди няколко дни премиерът Стефан Янев призна, че е допуснал грешка с това, че сме чакали до последно. Вашата грешка каква беше, министър Кацаров?

Стойчо Кацаров: Аз смятам, че могат да ми бъдат приписани много грешки. Приемам това нещо. Не искам да се оправдавам. Много добре съзнавам, че една част от нещата, които направихме, вероятно можеха да бъдат направени и по-добре. Но генерално смятам, че поведението, начинът, по който се управляваше кризата през цялото време, е правилен.

Т.е. вие не сте съгласен с думите на премиера, че е допуснал грешка, че сме чакали до последно, цитат, за да се обявят новите мерки?

Стойчо Кацаров: По-рано от епидемиологична гледна точка, по-рано приложените мерки, по-рано биха дали резултат. Но вие виждате каква е реакцията, партийната и политическа реакция в този момент, когато всички виждат, в понеделник аз бях атакуван за това, че има страшно много умрели и затова, че има страшно много заразени. Вашите, всичките телевизии излъчваха това, атакуваха ме за това, че не предприемам нищо, хората умират и броят на заразените е огромен. Когато във вторник обявих мерки за ограничаване на епидемичната вълна, бях атакуван защо предприемам мерки. Как се излиза от тази ситуация? Аз ви питам вас, как се излиза от тази ситуация?

Аз не съм в положението на здравен министър, така че не бих могла да отговоря. Отговорете ми обаче според вас имаше политически контекст в решенията, които взехте? Защото ние знаем всички, че се намираме в предизборна битка и то доста ожесточена?

Стойчо Кацаров: Никаква. Аз не участвам в предизборната кампания. Не се кандидатирам за никъде. Не съм тук, за да печеля доверието с популизъм и с други неща. Аз съм тук, за да правя правилните неща и правя правилните неща.

И на финала - от много места искат вашата оставка. Готови ли сте да я дадете и при какви условия?

Стойчо Кацаров: Няма никакъв проблем с моята оставка. Но да оставиш каруцата в средата на реката в този момент би било най-голямата глупост, която може да направиш. Мога да си понеса кръста, ще понеса всички обвинения, клевети и хули, които се отправят към мен в името на това да изведем страната от тази тежка ситуация. Ще кажа отново за тези, които ми искат оставката, партийни лидери...

Не само.

Стойчо Кацаров: ...каква е вашата алтернатива, която предлагате? Каква е според вас алтернативата, която предлагате? Има ли такава, чули ли сте да предложат алтернатива на сегашните мерки и на сегашното поведение? Казват - ама трябваше лятото, ама трябваше миналата година. В момента чули ли сте да предлагат? Няма такава житейска ситуация да няма заразени, да няма болни в болниците и да не се ваксинираме.

Това, за което ви обвиняват е неправилно управление на кризата. Може би действително, ако някои неща се бяха случили по-рано, може би нямаше да стигнем дотук.

Стойчо Кацаров: Кое трябваше да се случи по-рано, според вас? Трябваше да затворим страната преди един месец? Че те за тези меки мерки, които приложихме септември месец, ми поискаха оставката. Казаха, че е прекомерно. Сега същите хора ми казват „ти закъсня". Хайде, уточнете се кое от двете е вярно. Според вас кое от двете? Едното не е.

Добре, благодаря ви за това интервю.

Стойчо Кацаров: Благодаря и аз.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

....то и сега не се приемем болните и не им се предоставя лечение...защото има болни и от други заболявания ,но те не се лекуват и това е причината за високия процент починали ....

26.10.2021 17:20:43

Анонимен

За съжаление СЕГА е много прав. Пееше друга песен преди - в хора на Мангъров и други антиваксери! Но било, каквото било - време е да сее вслушаме в здравия разум. Никой не е застрахован срещу болест и смърт - да спазваме мерките и да не се опитваме да лъжем държавата!

23.10.2021 13:14:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.