• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

БЛС настоява държавата да плаща PCR-тестовете при постъпване в болница

БЛС настоява държавата да плаща PCR-тестовете при постъпване в болница

/КРОСС/ От Българския лекарски съюз искат отделни средства, с които да се покриват PCR-тестовете на пациентите, които постъпват в болница.

От организацията ще проведат идната седмица среща с Министерството на здравеопазването и с НЗОК. На нея ще бъде обсъдена темата. Не е редно парите за тестове да се плащат от болницата, нито от пациентите, смята д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС.

Лекарите настояват за превенция при прием на пациенти, независимо с какви симптоми са и за какво влизат в болница.

Ако се правят тестове, ние предлагаме скринингови тестове, ще има предпазване, иначе могат да избухнат епидемии в страната, могат да бъдат обхванати болници. Тогава може да създаде голям проблем за здравеопазването, поясни пред БНР д-р Борисов.

Подобно е мнението и на д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Липсва  ясна оценка какво е COVID-19, коментира той в интервю за Националното радио. По думите му експертите трябва да кажат това опасна заразна болест ли е, или не е. Ако не е опасна заразна болест, няма нужда да се тестват хората. Ако е, то първото място, на което трябва да се тестват пациентите, са болниците, категоричен е д-р Кацаров.

Идваме до въпроса кой трябва да плати тези тестове. Трябва да ги плати нашият осигурител. Според него в бюджета на НЗОК има достатъчно средства, за да посрещне този разход - за първите шест месеца на годината Здравната каса е изплатила 200 млн. лева по-малко, около 140 млн. лева не е платила на болниците, смята още той.

БЛС ще поиска точен алгоритъм – протокол за поведение за движението на пациент, който е съмнителен за Covid-19.

И според д-р Кацаров, и според д-р Борисов цената на клиничната пътека за лечение на болестта в размер на 618 лева е „недостатъчна“.

Вчера се съобщи за случаи с пациенти, чието лечение струва 7000-8000 лева. Категорично ще настояваме за повишаване на цената на клиничната пътека.

Когато болен е настанен в отделение, след като се подобри, той не се изписва, докато не се получи отрицателен тест. Оказва се, че тестът става негативен понякога дори след 20 дни, а този човек стои в болница и се води болен. Ние ще поискаме този режим на изписване да бъде облекчен. Този човек може да се наблюдава под карантина вкъщи, подчерта д-р Стоян Борисов.

По думите на д-р Кацаров кризата в България е лошо управлявана заради „липсата на ясна оценка, затова и тичаме след събитията“.

Правителството допусна груба грешка в началото на кризата, когато заложи на страха като мярка за ограничаване на разпространението.

Беше постигнато това хората да бъдат уплашени. Но този подход има огромен недостатък, защото този страх рано или късно преминава, особено когато видиш, че мерките, които се прилагат, не са адекватни на риска. Веднъж преминал, си изпуснал възможността да въздействаш на хората. Ако беше избран подходът да се въздейства на разума, може би нямаше да има бърз ефект в началото, но щеше да е по-траен, коментира д-р Кацаров. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.