• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Стойчо Кацаров: Зеленият сертификат не ограничава, а дава свобода

Стойчо Кацаров: Зеленият сертификат не ограничава, а дава свобода

/КРОСС/ Има създадени правила и условия учениците да се върнат в училище в безопасна среда. Оттук насетне образователните власти са тези, които могат да организират процесите, така че да се осигури безопасна среда. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му е нормално да има хора, които се съмняват, колебаят и притесняват, но от другата страна са децата, за които трябва да се направи всичко възможно да се върнат в клас. „Аз не се притеснявам от това, че има страхове. Опасенията, които се изразяват, са здравословни, защото ще помогнат процесът да се проведе по най-добрия начин", заяви министър Кацаров.

Противоепидемичните мерки, приложени в страната ни, работят, категоричен бе министърът. Това се вижда не само от обръщането на тенденция на заболеваемост, но и заради спазването на изискванията за зелен сертификат. „Хората го приеха, те го правят не заради контрола, а защото разбират, че няма друг начин. В последните две седмици са поставени 250 000 първи дози - почти колкото цялото лято. Това е, защото хората разбраха, че това е единственият начин да се преборим с пандемията", смята Кацаров.

Зеленият сертификат не ограничава, а дава свобода, категоричен бе той. „Без него при тези показатели на пандемията щяхме да сме в ситуация на локдаун", заяви здравният министър.

Няма необходимост от локдаун, смята здравният министър, тъй като останалите мерки работят.

Той посочи, че сегашната вълна е най-тежката от всички досега. „Седмичният брой на заразените е с 1/3 по-висок от която и да било от предишните. Това е най-продължителната - вече сме в третия месец и в разгара й. В същото време общата смъртност е значително по-ниска. Това се дължи на медиците от Ковид отделенията и реанимациите - заради тях смъртността в момента е такава", подчерта Кацаров. Броят на хоспитализираните е с 25% по-малко, което означава, че извънболничната помощ работи добре, добави още той.

При 15% от хоспитализираните с Ковид-19 през последната година се стига до летален изход, затова е и настоятелният призив за ваксиниране.

Болниците са снабдени с кислород и с всички необходими лекарства, увери Кацаров.

На въпрос дали мерките щяха да са други, ако нямаше избори, здравният министър отговори категорично, че мерките щяха да са същите, но критиките щяха да са други. „Партиите са на лов за гласовете на антиваксърите. Тези, които залагат на това, грешат. Нашият народ не е настроен антиваксърски, той е разколебан, разединен, защото е чувал най-разнопосочни сигнали", категоричен бе Кацаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

08.11.2021 08:15:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.