• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Kaufland България ще спести 3900 тона CO₂ емисии за 2022-ра

Kaufland България ще спести 3900 тона CO₂ емисии за 2022-ра

/КРОСС/ Чрез различни мерки за енергийна ефективност Kaufland България ще спести 3900 тона CO₂ емисии и близо 8 700 000 kWh електроенергия за 2022 година. Това обяви енергийният мениджър на компанията Иво Василев по време на конференцията "Кръгова икономика", организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара.

По думите на Василев това идва като резултат от силния фокус върху мерките за енергийна ефективност, които веригата непрекъснато надгражда през последните години. „3900 тона CO емисии се равняват на 1500 автомобила по-малко по пътищата на България“, обясни Василев. Той подчерта, че всяка година Kaufland намалява потреблението на електроенергия с 2%. Компанията постига този резултат чрез имплементиране на различни мерки, сред които е и преминаването на изцяло LED осветление във всичките си хипермаркети. Друга мярка е подмяната на хладилния агент във витрините с такъв, който щади околната среда.

От края на 2021 г. Kaufland пести енергия и благодарение на своите собствени фотоволтаични инсталации. В момента веригата експлоатира четири - на хипермаркетите си в Дупница, в старозагорския квартал „Бедечка“, в ж.к. „Изгрев“ в Бургас и в ж.к. „Бриз“ във Варна. Всяка от тях произвежда около 20 % от необходимата енергия за работата на един магазин за година. Иво Василев съобщи още, че до края на 2022-ра Kaufland ще разположи още три нови фотоволтаични инсталации на покриви на свои магазини в София и Петрич. Плановете на компанията са да оборудва всеки свой предстоящ обект с фотоволтаици.

В изказването си енергийният мениджър на веригата представи също и плановете на Kaufland за разширяване на мрежата си от зарядни станции за електромобили. „Зеленият“ ритейлър допринася за развитието на електромобилността у нас от началото на 2017 г., когато започва да оборудва свои обекти с бързи зарядни станции за електрически автомобили. Благодарение на Kaufland през 2018 г. у нас става възможно да се пътува от София до морето на ток. В момента веригата разполага с 13 електрически зарядни станции на паркингите на свои обекти. До края на 2022 г. е планирано изграждането на две нови станции -  в София (Kaufland в кв. „Малинова долина“) и във Варна (Kaufland с жк „Бриз“). Очаква се до края на 2022-ра в експлоатация да бъде въведена и втората в мрежата на Kaufland безплатна зарядна станция за електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки - на паркинга на най-новия Kaufland у нас в квартал „Горубляне“ в София. Първата се намира на паркинга на хипермаркета в столичния кв. „Крива река“ и е предоставена на разположение на клиенти на веригата от октомври 2018 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.