• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

„Violoncellissimo“ - „От барок до... рок“, в София

„Violoncellissimo“ - „От барок до... рок“, в София

/КРОСС/ В неделя, 11 февруари 2024 г., от 19:00 ч. виолончелистът Марин Казаку и ансамбълът „Violoncellissimo (Виолончелисимо)" ще изнесат извънреден концерт на сцената на Софийската филхармония, зала България, с много разнообразна програма: адаптирана за виолончело музика от всички жанрове, представяща подбрани мелодии от известни филми до валсове, маршове и произведения на Моцарт в... рок вариант. Неслучайно концертът е озаглавен „От барок до... рок".

Проектът „Виолончелисимо" , създаден от професор Марин Казаку преди повече от 30 години, е роден от желанието му да развие креативността на своите студенти, но и да доближи хората до музиката, независимо от нейния жанр, от подготовката или предпочитанията на слушателите, както и от мястото на което се провежда събитието. Нещо повече, през 2024 година маестро Марин Казаку и ансамбълът „Виолончелисимо" възнамеряват да достигнат до възможно най-много общности, включително и до румънската диаспора, в поредицата от Приказни турнета... навсякъде.
„Виолончелисимо" е съставен от най-добрите млади виолончелисти в страната и е един от най-известните румънски камерни ансамбли през последните десетилетия.
Марин Казаку е генерален директор на филхармонията „Джордже Енеску" и професор по виолончело в Националния музикален университет в Букурещ. Маестро Казаку е свирил с Генадий Рождественски, Серджиу Комисиона, Хория Андрееску, Антони Рос Марба, Владимир Орлов, Раду Алдулеску и Джереми Менухин. Същевременно има множество изяви на международни фестивали като тези в Берлин, Хонконг, Макао, Мюнхен, Милано, Осака, Сеул, Токио.
Концертът на 11 февруари в София се осъществява с подкрепата на JTI. (ако искаш транслитерирай, по принцип на български транслитерираме всичко)

JTI е сред първите мултинационални компании, които инвестират в Румъния още през 1993 г., като от 2011 г. управлява бизнеса и в България. Компанията е известна с подкрепата си за най-значимите културни събития и институции: FITS, TIFF, Филхармония „Джордже Енеску", Музея „Брукентал", SoNoRo. JTI подкрепя и Приказни турнета - турнета с класическа музика в малки градове, Аплодисменти за поета и COOLsound.ro - онлайн платформа за румънската независима сцена, като е и официален спонсор на (Джиджи Качуляну Ромения Денс Компани) Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.
Срещите на JTI, които вече са се превърнали в национална културна марка за съвременен танц, ще отбележат четвърт век през 2024 г., благодарение на факта, че „придават пълнота на румънския артистичен живот". Компанията JTI е наградена от Министерството на външните работи на Япония за популяризиране на японската култура в Румъния.

Продуцент: Pro Contemporania

Партньор: Софийска филхармония

Спонсор: JTI

Медийни партньори: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI, Cronicari digitali, www.demilioane.ro

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.