• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Кадри на брутално полицейско насилие опровергават МВР

Кадри на брутално полицейско насилие опровергават МВР

На фона на десетки сигнали за побой и груби арести полицията твърди, че е била толерантна при овладяването на протеста снощи

/КРОСС/ Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом опровергават твърденията на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона, и то само срещу ултраси и криминално проявени. Социалните мрежи обаче са пълни със снимки и видео на брутални полицейски прояви спрямо хора, които нямат нищо общо с ултрасите. Ето и свидетелството на репортера на "Сега" за странното поведение на зрял мъж сред ултрасите, които хвърляха бомбички и бутилки.

"Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат." Това написа във Фейсбук Димитър Кенаров, който е публикувал статии в много западни издания, включително "Ню Йорк таймс", "Форин полис", "Интернешънъл Хералд Трибюн". Негови текстове са попадали в селекциите с най-добри американски пътеписи. Самият той е специалист по руска и американска литература. "Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината!", написа пак във Фейсбук майката на Кенаров.

Асоциацията на европейските журналисти - България също остро осъди незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на МВР. Организацията разказва подробно и случая. Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат, разказват ооще от АЕЖ.

Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени - повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници. След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници.

През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му и я показва на свой началник, но резултат няма - картата е върната и Кенаров остава на площада. В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен.

Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. Следите от полицейско насилие ясно личат на снимката, която Димитър Кенаров публикува в профила си в Туитър след освобождаването си.

"Министерството на вътрешните работи носи огромна отговорност за случилото се. Асоциацията на европейските журналисти започна да прави опити да локализира Кенаров още преди полунощ в сряда. Уведомени бяха Пресцентърът на МВР и ръководителите на операцията пред бившия Партиен дом. Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за журналист, който е задържан, докато отразява протестите, представителите на МВР не съдействаха за откриването и освобождаването на Кенаров. Освен травми в областта на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и впоследствие изчезнала, докато той е бил с белезници", разказва АЕЖ.

Кенаров бе само един от много журналисти, които пострадаха по време на баталиите около бившия Партиен дом. Много журналистически екипи бяха обгазени от полицията, други бяха умишлено възпрепятствани при изпълнение на задълженията си.

Кадри и снимки/ Фейсбук

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Следващия път, когато така наречените полицаи излязат на протест за ниски заплати и тем подобни, да не търсят подкрепа от хората. Няма да я получат!!!

03.09.2020 19:12:06

Анонимен

Б. Борисенко има път към Минск и Москва!

03.09.2020 18:11:30

Васил Петев

ТИ ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАШ! ТИ СИ В НЕБИТИЕТО. ПРEЗРЯН И САМ! Колко нагъл идиот и глупак трябва да си за да продължаваш да не разбираш, че народът ти те презира, че хората те мразят, че ти си позор, че всички знаем всичко за теб, знаем най-важното, а то е, че ти си един най-обикновен, но изключително нагъл престъпник! Кажи бе, Банкя, сляп ли си?! Времето няма да промени съдбата ти, пич. Палките няма да ти дадат бъдеще! Ти вече не съществуваш! Това което виждаш в момента е чисто минало. Ти си в небитието. Презрян и сам! … Аз ще бъда жив – за да помня. За да припомням, за да предупреждавам, за да не допуснем никога повече обществото ни да достигне подобно дъно.

03.09.2020 16:31:50

Анонимен

Министърът да отговори ,когато един полицай рита в главата и гърдите човек ,предпазва ли го или това е опит за убийство ?Това е опит за убийство .Към полицаите ….без уважение ,вие сте част от мафията !

03.09.2020 14:54:24

Анонимен

Идиотът , който привежда като пример поведението на Макрон и на полицията в щатите, не е съвсем прав. Когато изравниш стандарта в територията с този на щатите, може и да помислиш за това как полицията реагира на пряка опасност. Само че там куките през останалото време са слуги на народа. Възможността да се защитят е закрепена във връзка с това, че там почти всеки може да носи оръжие. Нашите са тотално бездейни и безполезни, почти през цялото време, като основно ходят на фитнес, а катаджиите събират данъци. Смели са само срещу голишарчета. А-а, идиотът спомена нещо и за хвърляне на павета. Не е изключено идеята му да се окаже заразителна. Ако това е начинът да станем като щатите

03.09.2020 14:37:49

Огнян Стефанов

Миналата нощ полиция и жандармерия биха, блъскаха и арестуваха който им падне пред очите. Хиляди полицаи, въоръжени до зъби, вардеха празните сгради на Министерския съвет и Партийния дом, станал парламент от над 150 хиляди протестиращи. Те бяха освирквани, замеряни с подръчни средства и дори с бомбички. На протести е така, в други страни дори много по-драматично. В някои моменти протестиращите ръкоплляскаха на униформените и ги призоваваха да се присъединят към тях. Няколко пъти кордоните получаваха заповед и се втурваха напред като изтласкваха брутално всички пред тях. Бяха агресивни без никаква причина: блъскаха, ритаха, псуваха и заплашваха. Докарано бе и водно оръдие на жандармерията. И така до след полунощ. А възгласите на протеста бяха като тези от първия ден – за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев, за предсрочни избори. Днес управляващи и управляваното от тях МВР ще ни залеят с трогателни разкази, как униформените за били предизвикани и са действали при самозащита. Някои дори ще се окажат пострадали. Знаем я тази пропагандна приказка. Борисов вече използва всякакви ходове, за да остане на власт. Стигна се до кръв, сълзотворен газ, побоища над мирно протестиращи, подигравка с конституцията, задкулисни сделки, купуване на гласове за стигане до заветните 120 за внасяне на конституционен проект и пр. Какво остава в арсенала, за да се превърне в истински диктатор? Само една крачка – да заповяда да стрелят срещу хората в името на демокрацията и правовия ред. Изумително е докъде може да стигне човек в името на властта, парите и зависимостите… Дори мафиотите уреждат сметките си помежду си, но срещу народа не тръгват. Българският принос е обявяване война на народа. Борисов, издай последната заповед. Има еничари край теб, които ще я изпълнят. Извади и своя пистолет, от снимките на шкафчето. Протестите са многолюдни, има жени, деца и възрастни – все лесни цели… „Патриотите“ и онзи от „Воля“ ще подкрепят един такъв законов акт по опазване на реда, стига да им обещаеш нещичко. И в Брюксел ще се аргументираш… на некнижовен български, от който онези, дето им правиш нещо с 200, няма нищо да разберат. Как се губи човешки образ… От страх, че ще раследват това, което си вършил.

03.09.2020 14:27:55

Изроди, ще има кърваво възмездие за вас

Смърт на тези фашисти, свобода на народа

03.09.2020 14:11:24

Благовеста Кенарова

Синът ми, журналистът Димитър Кенаров, се прибра преди малко (04:30ч. сутринта) от МВР. Това е написал той в Туитър (@dkenarov): „Днес, докато отразявах протестите в # София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат.“ Аз искам да кажа на мутрата #БойкоБорисов, че сега ще разбере какво означава една образована и интелигентна жена, майка, да застане срещу него, а не разни Тъпи Кърджалийски П***и и всякакви муцита и влечуги! Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината! #БойкоБорисовЕПрестъпнаМутра! #ОставкаСъдЗатвор! #СвободаЗаСловото!

03.09.2020 14:10:47

Анонимен

Господин Министър на ВР, изгледахте ли видеото на датския журналист? Това полицаи в европейска страна ли са или долнопробни биячи и мутри? Или беларуски милиционери?Позорят полицията - ще видите, колко ще спадне доверието във вас. А проспиването на изчезналия Янек в Дупница - защо не сте разформировали още цялото районно управление?

03.09.2020 13:58:29

Анонимен

Макрон изпрати водните оръдия срещу протестиращите и на това се приключи.В България само можеш да пречиш на живота на цял град повече от месец и се оплакваш от лошо отношение на полицията,от брутално насилие и какво ли още не. Опитай да хвърлиш паве по полицай в САЩ,ще бъдеш застрелян на място.Разглезени ненормалници,освестете се.

03.09.2020 13:40:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.