• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Иван Иванов: Засега цената на топлинната енергия остава непроменена

Иван Иванов: Засега цената на топлинната енергия остава непроменена

/КРОСС/ Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката. Това заяви в "Денят започва" председателят на КЕВР Иван Иванов.

"Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие - ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР", категоричен бе той.

Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, заяви Иванов. КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените.

"При цена от почти 300 лв./MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи", каза той.

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина. От думите на председателя на КЕВР стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди предложената от "Булгаргаз" цена на газа за август.

"Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. "Топлофикация София" употребява почти 30% - почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е почти 300 лв.", коментира Иван Иванов.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените", заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - тъй като участваме в него с 20%.

"Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация."

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките, а КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Жени се оплакаха, че цените на дамските гащи много са се увеличили. Това не е голям проблем, защото могат да ходят и без гащи. Проблем ще е ако не можеш да си платиш отоплението и тока.

03.08.2022 16:03:11

Анонимен

Г-н Иванов ако е честен не само към българите, но и към себе си не трябва да пропуска като причина за ситуацията с руския газ и санкциите към Русия. Санкциите са в много по-голяма степен с негативен характер към страната, към която се прилагат, отколкото ефекта от намаляването на количеството на руски доставки на газ. И най-големият глупак ще го приеме като факт.

03.08.2022 10:22:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.