• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Станислав Тодоров: КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното

Станислав Тодоров: КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното

/КРОСС/ Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок от 1 лев на кубик на цената на водата. Тези цени вече са факт за около десет ВиК дружества на територията на страната. Това каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Според него няма основания за 59% увеличение на цената на водата в Бургас. „Загубите им на вода през 2022 г. са много по-високи от 2020 г. и те са заложени такива като план. Аз не мога да си позволя едно дружество да залага по-високи загуби, при положение че всички дружества в цялата страна успяват да намаляват загубите си", категоричен бе Тодоров.  

По думите му КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното. „КЕВР е взело всички мерки, за да намали увеличението. Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ „Козлодуй" и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите - сме насочили тези средства към битовите потребители. Затова там увеличението е само 3%. България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите", обясни Тодоров.

По думите му обаче не такава е ситуацията с газа. Газът в цяла Европа е оскъден и България се конкурира с всички останали държави на международните пазари, за да осигури съхранението за зимния сезон, т.е. да нагнети достатъчно количества в хранилищата, и същевременно да осигури текущото потребление. В много европейски държави се ограничава потреблението - в Австрия, Унгария, Германия, за да  могат да запълнят хранилищата си, отбеляза Тодоров. „В този смисъл увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното увеличение е около 120%, но с компенсациите към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството", поясни председателят на КЕВР.

Той подчерта, че няма как цената на тока и парното, която се определя два пъти годишно, дори при извънредни обстоятелства да се вдигне.

„Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува поради липсата на газ. Това, което трябва да се направи обаче, е да се предприемат сериозни мерки, а това може да стане с едно стабилно правителство. Докато няма такова - нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази криза", заяви председателят на КЕВР.

По думите му имаме осигурен дългосрочен договор с Азербайджан, който осигурява 1/3 от потреблението на газ в страната. „Газпром" са добре дошли да предоставят газ за България при изпълнение на условията при сега сключения договор. Но, ако аз трябва да взема решение - нямам никаква увереност, че ако те обещаят да доставят газ, действително ще го направят", заяви той.

По думите му в момента цената на „Газпром" би била съвместима с това, което „Булгаргаз" купува от алтернативни доставчици.

През юли ще получим втечнен газ от САЩ,  допълни Тодоров.

Вече е сертифицирана и втората газова връзка с Гърция, допълни той.

Тодоров коментира и механизмите, които са предложени, за да се помогне на хората да се справят с по-високите си сметки. „Това което предложихме в Комисията по енергетика към НС, е да се помисли за даване на възможност за въвеждане на няколко тарифи на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може - ток вода, парно и газ. В момента няма такава възможност. Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, ако се наложат. Това обаче е мярка, която към момента няма нужда да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа криза, дори КЕВР няма да може да предприеме тези мерки, ако се наложи", заяви той.

Именно затова по думите му е била молбата към народните представители да предоставят на КЕВР правомощията при евентуална криза да има правомощията да предприема подобни мерки в помощ на населението.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.