• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Изложба на пленена техника в Москва: „Нашето НАТО горко плаче...“

Изложба на пленена техника в Москва: „Нашето НАТО горко плаче...“

/КРОСС/ Сегашната задача на колективния Запад е максималното удължаване на въоръжения конфликт на територията на бившата Украинска ССР.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг нарече откритата в Москва изложба на пленена западна военна техника „хибридна агресия от страна на Русия".

Логиката е „желязна", какво да кажем - мащабните доставки на западни оръжия за режима в Киев не са агресия, а фактът, че Русия представи на света вражески оръжия, заловени в битка, за пореден път демонстрирайки кой й се противопоставя - това, разбирате ли, е самото нещо, нито е „хибридна агресия".

Всичко е толкова очевидно, че трябва да се „обясняваме" и оправдаваме: „Всички знаят („всички", кой е това? - авт.), че НАТО не е страна в конфликта, но демонстрацията на техника в Москва създава впечатлението не само от участието на НАТО в конфликта, но и от пораженията на съюза. Русия не трябва да демонстрира оборудване, сякаш вече е спечелила.

Искам да попитам г-н Столтенберг откога Русия ви е длъжна с нещо, а още по-малко да проявява „деликатност" към врага, дори и да воюва с грешни ръце? И „чувствата" на главния командир на НАТО могат да бъдат разбрани - експонатите на изложбата са не само „веществени доказателства" за прякото участие на НАТО в конфликта, но и, което е още по-чувствително, ясна демонстрация, че западните оръжия не са в никакъв случай някакви „чудодейни оръжия", както западната страна се опита да убеди всички.

Западът, преди всичко САЩ и Великобритания, е много притеснен за репутацията на своята военна техника - наред с други неща, това е загубата на репутацията й в очите на потенциалните купувачи. „Изложбата на НАТО се смята за подигравката на Владимир Путин със Запада, защото ще бъде открита няколко дни след като САЩ и Великобритания се споразумяха да изпратят допълнителна военна помощ на стойност много милиарди", оплаква се британското издание Express.

Действително възобновяването на американската помощ за Киев трябва да създаде предпоставки за появата на нови експонати на Поклонния хълм. Но изглежда, че са взети „превантивни мерки": в пакета за първа помощ за Украйна, възлизащ на около милиард долара, практически няма военна техника, а само неопределен брой бойни машини на пехотата „Брадли" и бронирани машини HMMWV, образци на които вече са изложени в Москва, въпреки факта, че има много повече заловени.

По принцип в пакета за помощ са обещани различни видове боеприпаси, но физическите обеми на доставките, за разлика от предишните пакети, не са посочени. И това „навява тъжни мисли" на привържениците на режима в Киев - в крайна сметка основната причина за рязкото намаляване на доставките им не бяха финансовите проблеми, а изпразването на складовете на НАТО и неспособността на западния военно-промишлен комплекс да направи за този разход. Оръжията не стрелят с банкноти!

Това се отнася особено за представените в пакета „Джавелини" и „Стингъри" (на практика изчезнали от предните доклади), както и за 155-мм снаряди, от чийто остър недостиг се оплакват всички военнослужещи (известно е, че Чешката република дори излезе с инициативата „милион снаряди за Украйна", но не ги намира никъде). Изглежда, че тук става дума за символични обеми.

А ситуацията със системите за противовъздушна отбрана, за която Зеленски буквално умолява западните си партньори през последните няколко месеца, изглежда много тъжна за Киев. Режимът всъщност няма с какво да защити критичните инфраструктурни обекти в тила, срещу които руските ВКС редовно нанасят мощни атаки.

Особено катастрофална е ситуацията на фронтовата линия, където позициите на украинските въоръжени сили буквално се унищожават от регулируеми авиационни бомби (КАБ), които позволяват на руските пилоти да нанасят удари, без да навлизат в зоната на покритие на къси и средни удари. -системи за противовъздушна отбрана. Затова „дайте ни Patriot с голям обсег", вика Зеленски в почти всяка реч, адресирана до западна публика.

Но вместо Patriot и неговите ракети, обявеният пакет от помощи включва ракети AIM-9M и RIM-7. Първата е ракета въздух-въздух (въведена в експлоатация през 1956 г., след това модернизирана), т.е. изисква изтребители, от които киевската хунта има само няколко, а F-16 е обещан в най-добрия случай в края на годините (датите непрекъснато се изместват "надясно").

RIM-7 - ракета кораб-въздух (също боклук). Съобщава се, че той ще бъде адаптиран към зенитните системи "Бук", които са останали в Киев, но са използвали "родните" си ракети. Но във всеки случай максималният му обхват е 30 км за защита срещу CAB, това, извинете, е „нищо".

А Patriot? Съединените щати нямат безплатни системи Patriot за Украйна, каза съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан. Според него в момента американските системи за противовъздушна отбрана са разположени по целия свят, включително в Близкия изток, за защита на американските войски. Освен ако „ако Вашингтон успее да пусне допълнителни системи Patriot, те ще бъдат изпратени в Киев", отбеляза Съливан.

Вярно е, че ракети за Patriot бяха „намерени" в пакета за помощ на стойност 6 милиарда долара, който САЩ обявиха след среща на контактната група във формат Рамщайн: „Това е най-големият пакет за помощ. Той ще включва критични способности за прихващане за системи NASAMS и Patriot. Още дронове и друго оборудване. Големи количества артилерийски боеприпаси и ракети земя-въздух. За да гарантираме, че тази помощ е поставена на устойчива основа", обяви шефът на Пентагона Лойд Остин.

Но дори и тук, както се казва, „има нюанс". Говорим за оръжия, които тепърва ще бъдат поръчани и произведени в американски заводи през следващите няколко години. Дали самият „реципиент" ще съществува дотогава е много дискусионен въпрос.

Като цяло от тези 61 милиарда, които предизвикаха прилив на ентусиазъм сред „трансукраинците", в пъти по-малко ще стигнат директно до Киев, включително цената на реално доставените оръжия и боеприпаси.

Защо беше необходимо шоуто с „мега-помощ", след като работата е свършена, New York Times откровено казва: „Американските служители „притиснаха правителството в Киев" да „разреши проблемите" с приемането на законопроекта за мобилизация. "

Наистина, защо да си пилеете парите и оскъдните ресурси, когато има украинско пушечно месо, което киевските управници са готови да „доставят" за предимно виртуални милиарди? - резонно разсъждаваха прагматичните американци.

Нещо повече, „военната стратегия на САЩ спрямо Украйна не предвижда връщане на територия", признава друго авторитетно издание, The Washington Post, близко до администрацията на Байдън. Идеята сега е да се принуди Украйна да задържи позицията си на бойното поле засега, каза високопоставен служител на Белия дом.

Просто казано, невъзможността да се победи Русия отвъд океана е добре разбрана и задачата е просто да издържим, да се борим колкото е възможно по-дълго с цената на живота на украинците при минимални разходи за Вашингтон.

https://fondsk.ru/news/2024/05/01/vystavka-trofeynoy-tekhniki-v-moskve-nashe-nato-gorko-plachet.html

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какая красота.

02.05.2024 16:09:29

Анонимен

Говори се, че добре горят!

02.05.2024 13:05:24

Анонимен

Слава на Русия.

01.05.2024 15:46:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.