• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Кирил Петков: „Продължаваме промяната" няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ

Кирил Петков: „Продължаваме промяната" няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ

/КРОСС/„Продължаваме промяната" няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ заради притеснения, свързани с неговата професионална биография. Това каза премиерът Кирил Петков в изявление пред медиите в Министерския съвет преди началото на заседанието на управляващата коалиция.

Той заяви, че Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ, като мотивите му са няколко. „Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция и ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на „Продължаваме промяната" ме уведоми, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда", заяви Кирил Петков.

По думите му няма пречка пред настоящия гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат.

Позицията на гуверньор е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение, подчерта премиерът. „Всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително парични преводи, свързани с корупция и пране на пари, всички плащания, които излизат извън страната. КТБ най-вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата", смята Кирил Петков.

Премиерът заяви, че не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството.

Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата ще покаже пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система. „Борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа. Ще направим предложение и за засилен контрол на Народното събрание при разплащането с фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ.

Ще предложим всяко строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия. Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от Антикорупционната комисия на парламента, прозрачно и видно за всеки български гражданин", добави премиерът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Дочетох. И отново единство, единство , обединяване. Как никой не разбра, че е невъзможно да се обединят около решения, които са неприемливи за членове на коалицията, а следователно ( чисто теоретично) са неприемливи и за част от народа. Просто, до момента не сте генерирали стойностна кауза, подкрепена с работещ план и достоен екип.

11.04.2022 07:59:07

Анонимен

Може и повече. Те вече станах два: зима и пролет, но не вярвам да изкарат лятото. Като говорим за съмнения в професионалната биография, сигурно трябва да обърнем камъните около премиера и финансовия министър. При единият имаше проблеми с гражданството, а при втория проблеми с търговската етика.

11.04.2022 07:55:33

Анонимен

Както изглежда ПП ще танцува само един сезон.

10.04.2022 22:20:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.