• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Китай подновява пилотираните космически полети с "Божествен кораб"

Китай подновява пилотираните космически полети с "Божествен кораб"

/КРОСС/ Китай ще изстреля първата си пилотирана космическа мисия от 2016 г. - "Шънчжоу-12", от пустинята Гоби през следващите дни, предаде Ройтерс.

Трима тайконавти ще останат на китайската космическа станция три месеца. Китайците ще полетят на борда на ракетата Long March 2F.

Това е най-дълбоката и тежка модификация на ракетата Long March 2. Тя отново има две степени, като първата има 4 двигателя YF-20B, а втората един YF-24B, работещи с токсичното гориво диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин.

Към ракетата обаче има прикрепени 4 спомагателни бустера, също работещи с течното токсично гориво. В резултат на това, на ниска околоземна орбита могат да се изведат 8 400 кг, а на геостационарна орбита - 3 370 кг. Досега това е основната ракета за пилотираните мисии на Китай.

"Шънчжоу-12" означава "Божествен кораб". Това е третата от 11 мисии, необходими за завършване на китайската космическа станция до 2022 г. Четири от тях ще бъдат пилотирани.

Китайските тайконавти не са много известни в чужбина. Заради американски закон, забраняващ на НАСА сътрудничество с Китай, те не могат да участват в екипажа на Международната космическа станция.

Китай има амбиции да се превърне в основна космическа сила до 2030 г. През май държавата стана втората след САЩ, спуснала роувър на Марс, две години след като неин космически апарат кацна за първи път на далечната страна на Луната. Китай планира да изпрати на спътника ни и хора.

Екипажът от трима мъже ще обитава основния модул "Тианхъ" ("Небесна хармония") на първата постоянна китайска космическа станция. Това е цилиндър с дължина 16,6 м и диаметър 4,2 м. Планираният тримесечен престой ще подобри китайският рекорд от 30 дена на орбита, поставен през 2016 г. на прототипа на станцията.

Имената на тайконавтите още не са обявени. Известно е само, че те вече са летели в космоса.

Китай започна изграждането на космическата си станция през април с изстрелването на "Тянхъ" - първия и най-големия от трите модула. Тази година ще бъде изстрелян втори автоматичен товарен кораб до нея и още трима тайконавти, чийто престой ще бъде шест месеца.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.