• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Очаква ни силна геомагнитна буря от клас G3-G4

Очаква ни силна геомагнитна буря от клас G3-G4

/КРОСС/ Астрономите предупреждават за очаквана силна геомагнитна буря от глас G3-G4 на 9 и 10 май, съобщава Meteo Balkans.

През изминалите 48 часа наблюдавахме 5-6 изригвания от клас С и М, като най-силни бяха изригванията на 7 и 8 май 2023 г.

В събота на 7 май около 01:34 часа българското време беше регистрирано поредно слънчево изригване, но от клас М1.3 от слънчевото петно AR3296.

Ново по-силно изригване беше наблюдавано на 8 май (понеделник) около 23:22 часа българското време. Отново от слънчевото петно - AR3296, но този път от клас М2.7.Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 520-600km/s.

Прогноза :

Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетно пространство ще достигнат Земята към 9,10 и 11 май , като се очаква геомагнитна буря от клас G2-G3.

Опасността от поредно изригване не е отминала, тъй като през следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3297, AR3296,AR3293 и AR3294. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да достигне до планетата и да предизвика геомагнитна буря от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се повишава до 75-80%.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа , Канада и Аляска!

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря ?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.