• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В Япония започнаха клинични изпитания на терапия срещу рак със стволови клетки

В Япония започнаха клинични изпитания на терапия срещу рак със стволови клетки

/КРОСС/ В Япония започнаха първи клинични изпитания на лечение на онкологични заболявания с клетки, създадени от индуцирани стволови клетки iPS, съобщи ТАСС, като цитира информация на агенция Киодо.

Тестовете се провеждат от специалистите от университета Чиба и института по природни науки Рикен. В експеримента участват десет пациенти, на които в рамките на две години ще бъдат присадени клетки, създадени от iPS клетки. Първата операция на пациент вече е извършена миналата седмица и състоянието му се определя като удовлетворително.

Миналата седмица бе съобщено, че в Япония се извършва и клинично изпитание за присаждане на подобни клетки за лечение на пигментен ретини.

През 2012 г. японският учен Шиня Яманака получи Нобелова награда за физиология и медицина за изследвания в областта на стволовите клетки. След това интересът на японското правителство и на обществото в тази сфера значително се увеличи.

Регенеративната медицина бе обявена за приоритетно направление в развитието на науката. Клетките iPS при определено химическо въздействие могат да възстановят клетки от всякакъв вид, което на теория позволява създаването на тъкани за различни органи. Според немалко специалисти присаждането на такива клетки би могло да лекува и злокачествени заболявания.

Японското здравно министерство вече е издавало разрешения за лечение на гръбначни травми и очни заболявания с iPS-клетки. /

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.