• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Външно министерство ще връчи остър демарш на македонския посланик в София

Външно министерство ще връчи остър демарш на македонския посланик в София

/КРОСС/ Македонският посланик в София днес ще бъде извикана в Министерството на външните работи и ще ѝ бъде връчен остър демарш по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. Това съобщава БНТ.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия /ЕК/ за тежкия инцидент в Охрид. Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Според местните медии има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване, нападателите да бъдат открити.

МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III" в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов" в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода.

Клуб „Цар Борис III" беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност".

По бързата процедура, с пълно единодушие, бе приет закон, който на практика ще означава закриването на българските клубове в РСМ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И македонските българи са невежи и прости като мизийските, тракийските, софийските българи и шопи. Историята им е предоставила велики имена, с които могат да се гордеят. Първо Хан Кубер братът на Аспарух, създал Куберова България по долините на Струма и Вардар чак до Солун. Вторият е Хан Крум, обединил Аспарухова и Куберова България и създал предпоставки за Първата българска империя. Следва Борис I, просветителя и обединителя, изпратил Климент и Наум в Охрид да просвещават невежите и Симеон Велики владетеля на Българската Империя от Черно до Адриатическо море. Златни имена за клубове, а те се хванали за някакви второстепенни царе и политици само да дразнят „великомакедонците“!

24.11.2022 23:33:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.