• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Откраднати ценни книги за 2,5 млн. лири заровени под румънска къща

Откраднати ценни книги за 2,5 млн. лири заровени под румънска къща

/КРОСС/ Около 200 изключително редки и ценни книги на стойност над 2,5 милиона британски лири (3,2 милиона долара), откраднати от склад в Лондон, са намерени заровени под пода на селска къща в Румъния, съобщи BBC. Сред томовете са първите издания на трудове на Галилей и Исак Нютон.

През януари 2017 г. крадци проникват в склад за артефакти във Фелтъм като се спускат през покрива, за да избегнат сензорите. Извършителите са били част от румънска банда за организирана престъпност, отговорна за поредица кражби от складове за артефакти в цяла Великобритания, се казва в изявление на полицията в Лондон. Бандата е вилняла поне на 45 места в Обединеното кралство, както и в Румъния и Италия през юни 2019 г., казват разследващите. Обвинени са 13 души, 12 от които вече са се признали за виновни.

Полицаите открили книжните реликви "погребани" под земята при претърсване на къща в района на Неам, в североизточната част на Румъния. Съкровището включва редки книжни екземпляри на произведения на Данте и скици на испанския художник Франсиско де Гоя, както и заглавия от Галилей и Исак Нютон, датиращи от 16 и 17 век.

„Тези книги са изключително ценни, но по-важното е, че са незаменими и са от голямо значение за международното културно наследство", каза Анди Дърам от командването на органите за борба със специализираната престъпност.

Ценните творби са били оставени в обрания склад преди да бъдат транспортирани до специализиран търг за книги в Лас Вегас, САЩ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.