• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Машина дезинфекцира книгите в библиотеката в Благоевград

Машина дезинфекцира книгите в библиотеката в Благоевград

/КРОСС/ Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград закупи специална машина, с която ще почиства и дезинфекцира книгите си. Тя е фокусирана върху обработката на печатните издания най-вече срещу COVID-19.

420 000 заглавия, сред които най-новите излезли на пазара, има във фонда си Регионалната библиотека в Благоевград. Заради пандемията от коронавирус през последните месеци всички книги, вземани от библиотеката, след тяхното връщане бяха поставяни под 72-часова карантина.

"Голямото умуване и голямото условие за нас беше предвид интересната ни COVID година, дали тази машина предпазва от COVID вируса. Преди да я закупим ние получихме сертификат за преминали тестове на машината. Наистина се гордеем, че сме първите след Националната библиотека, които имаме такава машина", каза Дора Ангелова, директор на Регионална библиотека "Димитър Талев".

"Тя е с UW лампа, може да ароматизира книгите, до 6 книги се слагат вътре, стоят 30 секунди за да е пълна дезинфекцията, след което се изваждат и книгите са готови за употреба от читателите. Всеки, който идва да връща книжките, първо се дезинфекцират, когато ги вземат те вече са дезинфекцирани така, че да нямат притеснения читателите", каза Емилия Малешевска, завеждащ "Читалня, справочен отдел и изкуство".

Работата с машината е лесна и бърза.

"Книгата се проверява щателно за метални елементи, кламери, разделители, евентуално забравени от читател. Книгите се редят по този начин, може да се наредят на 2 нива", каза Сашка Габерова.

През следващите седмици освен книгите, които в момента се връщат от читатели, от библиотеката ще започнат обработка по новата технология и на издания, които се пазят повече от 60 години в хранилищата на културната институцията.

"UW лампите по принцип увреждат хартията, когато многократно са използвани, тъй че те няма многократно най-старите книги да бъдат минавани. Ние първо ще ги обезпрашим, обезпаразитим, това е с цел съхранение на книжния фонд", каза Дора Ангелова, директор на Регионална библиотека "Димитър Талев".

Изданията, почиствани в устройството ще може безпроблемно да се ползват и от хора с алергии. Освен опасни вируси, от книгите се премахват и натрупаните фини прахови частици по страниците.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.