• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

56 съдилища активно използват изградената от МП система за видеоконферентна връзка

56 съдилища активно използват изградената от МП система за видеоконферентна връзка

/КРОСС/ 56 съдилища в цялата страна активно ползват изградените от Министерство на правосъдието системи за видеоконферентна връзка. Точките са разположени в 20 съдебни палати, в които са разположени по няколко съдилища, които ползват системата, а други шест - в местата за лишаване от свобода.
Това стана ясно днес по време на заключителната пресконференция по проект „Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното използване във фазите на досъдебно и съдебно производство, включително и при трансгранично сътрудничество в правораздаването", финансиран от ОПДУ. На събитието присъстваха зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и членовете на Висшия съдебен съвет (който е партньор на МП по проекта) Евгени Диков и Севдалин Мавров.
Оборудването вече се ползва изключително интензивно, като само за месец по видеоконферентните връзки в затворите са били проведени 39 съдебни заседания.
По време на пресконференцията бе направена демонстрация на оборудването като бе осъществена връзка едновременно със Софийския затвор и с Административен съд София-град . Съдебните зали в затворите са оборудвани с по две камери с различни гледни точки, а в съдилищата - с по три основни и една допълнителна, която служи за запознаване с документи в реално време.
За да може видеоконференцията да бъде използвана максимално ефективно, Министерство на правосъдието вече е предложило редица изменения в Гражданския процесуален кодекс, Административно-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, обясни по време на събитието зам.-министър Стоянов.
„Целта ни е промените в Гражданския процесуален кодекс за видеоконференцията да бъдат внесени в Министерски съвет до края на юни. Проектът беше публикуван за обществено обсъждане, което приключи на 19 юни. Получиха се множество становища, препоръки и предложения. В момента екипът на Министерството на правосъдието ги обработва, като нашата цел е до края на месеца този проект да бъде внесен в Министерски съвет за одобрение. В случай че бъде одобрен да бъде внесен в Народното събрание", обясни Стоянов.
„Реализирането на този проект ще доведе до значителни финансови икономии в бъдеще. Само докарването на един защитен свидетел от чужбина за изслушване пред съд струва няколко хиляди евро. Да не говорим за пътните разходи на вещи лица, които пътуват през цялата страна, за да потвърдят за 2 минути своята експертиза", допълни Евгени Диков.
„Милиардният бюджет на съдебната система не се харчи основно за заплати на служителите, а за разноски по дела. С помощта на видеоконференцията много от тях могат да бъдат спестени", подкрепи го колегата му Севдалин Мавров.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И пак Майкрософски програми и он-лайн услуги ли ползват: Скайп, Зуум, ... ?! А защо ползвателите на Линукс, Мак, БДС, ..... операционни системи и програми са дикриминирани?! Защо държавата и ЕвроКомисията не задължат Майкрософт да възстанови функционирането на Скайп и Зоом под други операционни системи?! Има ли корупция чрез комисионни за поддържане на монопола на Майкрософт?! По колко десетки милиона долара плащаме годишно за лицензии за програмите на Майкрософт?!

22.06.2020 18:34:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.