• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Зам.-министър Ренета Колева: Депозитната система надгражда разделното събиране на отпадъци

Зам.-министър Ренета Колева: Депозитната система надгражда разделното събиране на отпадъци

/КРОСС/ „Вярвам, че именно чрез такъв тип инициативи ще надградим системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнем за промяна на потребителските нагласи, защото стимулите, които се предоставят, ще приобщят и „събудят" по-голямата част от обществото за по-отговорно отношение към околната среда. Ще сложим и точка на замърсяването". Така заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева се обърна към присъстващите на откриването на пилотния проект за депозитна система на „Лидл" и „Кауфланд" в България.

Заместник-министър Колева подчерта, че Министерството на околната среда и водите концентрира своите усилия във въвеждането и интегрирането на екологичните политики в икономиката. „По този начин ще се постигне изпълнение на Националния план за управление на отпадъците и Стратегията за кръгова икономика и Плана към нея, защото тези опаковки са ресурс и като ресурс трябва да се върнат обратно в икономиката, да бъдат рециклирани и оползотворявани", поясни тя.

Ренета Колева съобщи, че до дни МОСВ ще има избран изпълнител за проучване на европейския опит в прилагането на депозитна система за опаковки и възможности за внедряването й в България и до средата май ще представи резултатите от него, които ще се подложат на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни. „Именно реализацията на такъв тип пилотни проекти показва ангажираността на бизнеса с екологичните политики и устойчивото управление на отпадъците. Такива инициативи ще помогнат в постигането на екологичните цели до 2025 г. за рециклиране на поне 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, което ще се случи с помощта на бизнеса на гражданите", добави тя.

В откриването участваха посланикът на Федерална Република Германия Н. Пр. Ирене Мария Планк, главният изпълнителен директор на "Лидл България" Милена Драгийска и главният изпълнителен директор на "Кауфланд България" Иван Чернев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.