• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Шефът на КЕВР: „Топлофикация София“ може да остане без газ от 1 септември

Шефът на КЕВР: „Топлофикация София“ може да остане без газ от 1 септември

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Станислав Тодоров каза, че КС е публикувало решението и е било важно да прочете какви са мотивите. „Това, което КС констатира, е че докато е текла процедурата за избор на председател на КЕВР законът е бил сменен. И затова тази процедура е незаконна – защото е започнала при един закон, а е завършена при друг, т.е. изборът е противоконституционен“.

Какво става с работата на комисията досега и какво става с работата на комисията оттук нататък – това са двата въпроса, които поставя това решение на КС, обясни Тодоров. „Решенията, които касаят българските потребители – цените за електричеството за следващите 12 месеца, другото важно решение са всички решения, свързани с газа. Всички тези решения, включително и решенията за „Топлофикация“, са стабилни. Защо? Защото сме ги приели единодушно всички членове на комисията. Дори моят глас да се премахне от гласуването, комисията все още има мнозинство и кворум, за да са валидни“.

Предвид това, което съм направил и изградил като доверие, бих се замислил сериозно да бъда отново кандидатурата на ПП за председател на КЕВР, заяви Тодоров. „Въпреки, че всичко излиза малко като политическо шоу, въпросът е много сериозен. Ако се случи така, че да няма правителство, няма НС, ако комисията няма председател, тя реално спира работа. В този смисъл призовавам, моля, народните представители в спешен порядък да организират нова процедура за избор на председател на КЕВР“.

Цените на парното остават както са обявени – 29% средно за страната, допълни Тодоров. „330 милиона само са дълговете на „Топлофикация“ София към „Булгаргаз“, това е един голям проблем за нас. Ако „Топлофикация“ София не се разплати към „Булгаргаз“, то „Булгаргаз“ няма ликвидни средства и не може да закупи газ, за да се нагнети газохранилището в Чирен. Има риск да бъде спряно газоснабдяването на „Топлофикация“ София от септември месец.“

Проблемът с газа е причинен от войната и по принцип цяла Европа има такъв проблем, категоричен е Тодоров. „Аз разбирам напълно притеснението на директора на  „Булгаргаз“, защото на него му е много трудно да се бори с конкуренцията на световните газови пазари. Има риск доставката на газ да премине изцяло през частни субекти, но „Булгаргаз“ има всички инструменти да не допусне това“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Питай хората, които те назначиха защо няма да има газ.

22.07.2022 09:48:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.