• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Енергийни компании съдят европейски правителства заради спрени проекти

Енергийни компании съдят европейски правителства заради спрени проекти

/КРОСС/ Пет европейски енергийни компании съдят правителствата на Нидерландия, Италия, Полша и Словения за почти 4 милиарда евро компенсации заради блокиране на проекти за изкопаеми горива, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Ищците, включително германските енергийни Ер Ве Е (RWE), "Унипер" (Uniper) и британската петролна и газова компания "Рокхопър експлорейшън" (Rockhopper Exploration) са завели исковете по силата на Договора за Енергийната харта (Energy Charter Treaty).

Делата са свързани с решенията на четирите правителства за затваряне на въглищни електроцентрали, предотвратяване на разработването на конкретни проекти или въвеждане на изисквания за оценка на въздействието върху околната среда.

Ер Ве Е заяви, че разбира "важността на енергийния преход", но не намира за правилно отказът на Нидерландия от въглищата да "не осигурява компенсация за нарушаването на собствеността на компанията".

"Унипер" посочи, че се интересува основно от "получаване на правна яснота" относно необходимостта да затвори предсрочно въглищна електроцентрала без компенсация.

"Рокхопър експлорейшън", която в миналото е изразявала недоволство от отказа на италианските власти да разрешат разработване на петролно находище в шелфа на Адриатическо море, отказа коментар.

Отделните компании търсят обезщетения, оценявани на общо 3,7 млрд. евро в пет дела, сочат документи, до които "Файненшъл таймс" е получил достъп. 

Шесто дело за неизвестна сума е заведено срещу Румъния от базираната в Австрия "Петрокемикъл холдинг" (Petrochemical Holding) заради договор за разработка на петролно находище, добавя "Файненшъл таймс".  Юридическият съветник на австрийската компания Андрю Савидж от правната кантора "Макдърмот Уил енд Емери" (McDermott Will & Emery)  предупреди, че заявеното желание на Румъния да се отдалечи от изкопаемите горива може да доведе до нови дела.

Договорът за Енергийната харта е създаден след Студената война и е подписан от над 50 държави. Предназначен е да защитава международни енергийни инвестиции на  чуждестранни компании или физически лица. Защитата обхваща и проекти за изкопаеми горива.

Според експерти по изменението на климата поради риска от съдебни дела този договор пречи на правителствата да провеждат политики за свиване на сектори, допринасящи за глобалното затопляне.

Според имейл, видян от "Файненшъл таймс", през 2019 година германското министерство на финансите е предупредило федералното правителство, че прибягването до разпоредби за поетапен отказ от въглищата ще доведе до повишен риск от международни съдебни спорове въз основа на Договора за Енергийната харта.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.