• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Избраният от Фонда на фондовете посредник „Витоша Венчър Партнърс“ прави първите си инвестиции и стартира акселераторската си програма

 Избраният от Фонда на фондовете посредник „Витоша Венчър Партнърс“ прави първите си инвестиции и стартира акселераторската си програма

/КРОСС/ Учреденият през 2020 г. „Витоша Венчър Партнърс - Фонд I" КД финансира първите четири компании от портфолиото си с 5.1 млн. лв., от които 4.4 млн. лв. публични средства предоставени от Фонд на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Фонда за регионално развитие на ЕС (ЕФРР). Над 700 хил. лв. е допълнително привлеченият частен капитал. Сделките с четирите компании са финализирани, а в етап на договаряне са инвестиции в още 15 стартъпи, които скоро ще бъдат обявени.
Подкрепените до момента компании са:

  • Елджой АД - един от най-бързо развиващите се европейски производители на градски/теренни електрически велосипеди;
  • Хобо България ООД - първият български микромобилити стартъп за споделено пътуване с електрически тротинетки;
  • Айрини Студио ЕООД - бързо растяща нишова дизайнерска компания за луксозна мода за деца и младежи, насочена към висок клас международни пазари;
  • Куендоо ООД - дигитална платформа която, дава възможност на собственици на ваканционни имоти и хотелиери да контролират и управляват резервации, разплащания, наличности и канали за маркетинг и дистрибуция през един единствен дашборд.

След силния старт на 2021 година, „Витоша Венчър Партнърс" ООД обявява и първите компании, избрани за акселераторската си програма - „Витоша АКСЕЛЕРЕЙТ" (Vitosha ACCELERATE), която ще се провежда на етапи с продължителност от 3 месеца през целия инвестиционен период на фонда. Кандидатури за участие могат да се подават от стартиращите предприятия целогодишно.
Компаниите, които желаят да участват в следващата 3-месечна програма, могат да го направят на: https://www.vitosha.vc/accelerate.
Първият етап на програмата ще продължи до средата на месец април, а избраните от екипа на „Витоша Венчър Партнърс" за участие са: Грид Метрикс (Grid Metrics); Нула Бг (Nula Bg); Аугмент (Augment); Вокси (Voxxy); ФидЮ (FidU); ТрейсДаТейст; Бай Бай Стътеринг. Те разработват решения в области като изкуствения интелект, финтех, гейминг, дигитални медии, здравеопазване и др.
Стартиращите предприятия ще получат експертна, менторска и стратегическа подкрепа с редовни уъркшопи и индивидуални срещи, а на избраните за инвестиция предприятия на етап ускоряване, ще бъдат предоставени и средства за развитие и растеж. В програмата ще се включат над 50 ментори от световна класа, а всеки стартъп ще участва по индивидуално адаптирана програма. Избраните дружества ще получат експертна помощ по теми като стратегия, екип, развитие на бизнеса и последващо финансиране.
По повод активната вече работа на пазара на „Витоша Венчър Партнаръс" Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонд на фондовете сподели следното: "Мисията на фонда е чрез използването на финансови инструменти да се подобри достъпа до финансиране за малките и средни предприятия: стартъпи, иновативни и традиционни фирми в България. Радваме се, че чрез „Витоша Венчър Партнърс" още български компании с висок потенциал за устойчив растеж ще получат възможност за развитие и то в сектори като умен град, електронна търговия, мобилност, туризъм. Наш приоритет е, заедно с финансовите посредници, да бъдем активна страна в комуникацията и връзката с бизнес екосистемата, за да стимулираме развитието на български компании от всички сектори с цел устойчива икономика на България."
 "Щастливи сме да обявим първите си инвестиции. Това е едно силно начало за нас, като до края на 2023 г., ни предстои да подкрепим още над 120 проекта. С тези четири компании показваме подхода ни, с който подкрепяме иновативни български бизнеси с международен потенциал в различни сектори, в които нашата икономика показва силни възможности - от софтуер за управление на имоти, до услуги за споделена мобилност. С международния опит и позициониране на нашия екип, ние се стремим да изведем най-силните иноватори и предприемачи на европейско и световно равнище.", заяви от своя страна един от управляващите партньори на "Витоша венчър партнърс", Макс Гурвиц.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.