• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЕК: "Амазон" злоупотребява с положението си на онлайн пазара

ЕК: "Амазон" злоупотребява с положението си на онлайн пазара

/КРОСС/ Европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер обяви във вторник, че технологичният гигант "Амазон" е нарушил незаконно конкуренцията на онлайн пазарите на дребно.

Европейската комисия изпрати до компанията изложение на възраженията относно използването на "чувствителни" данни на продавачи от трети страни и откри второ разследване на нейните бизнес практики в областта на електронната търговия, разкри Вестагер, потвърждавайки по този начин информация на "Файнешъл таймс" от по-рано през деня.

"Амазон" трябва да отговори на изявлението през следващите седмици, добави еврокомисарят по конкуренцията.

В разследването са анализирани около 80 милиона транзакции и 100 милиона продуктови листи на пазарите на компанията в ЕС, показващи, че "в реално време систематично се подават в алгоритмите на Amazon "много подробни данни", според които компанията основава своите бизнес решения, особено по отношение на нейните продажби на продукти.

Европейската комисия започна да проучва Amazon през 2018 г. и се фокусира върху двойствената роля на компанията като платформа за онлайн пазар и същевременно като търговец на дребно.

В допълнение към продажбата на собствени продукти, американската компания позволява на търговци на дребно да продават техни стоки чрез нейния сайт. Миналата година повече от половината артикули, продадени в Amazon по целия свят, бяха от външни търговци (търговци от трети страни).

Amazon е изправена пред възможна глоба в размер до 10% от годишните приходи в световен мащаб, която глоба може да възлезе на милиарди долари.

Компанията "Амазон" обяви, че "не е съгласна" с решението на Европейската комисия да я обвини в злоупотреба с пазарната ѝ позиция. "Не сме съгласни с предварителните твърдения на Европейската комисия и ще продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме, че ЕК има точно разбиране на фактите", се казва в изявление на компанията.

Световният гигант в електронна търговия настоя, че представлява по-малко от 1% от световните пазари на дребно.

Според правилата на ЕС компанията може да отговори писмено на обвиненията и да представи своят позиция по делото в устно изслушване.

Днешното решение на ЕК е поредното усилия на Брюксел да ограничи силата на големите технологични компании след поредица от антитръстови глоби в размер на милиарди долари, които бяха наложени на Гугъл през предходните години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.