• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Д-р Галя Кондева: Коклюш е въздушно капкова инфекция, много трудно бихме могли да спрем разпространението

Д-р Галя Кондева: Коклюш е въздушно капкова инфекция, много трудно бихме могли да спрем разпространението
БНТ, „Денят започва“, Интервю с д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването

/КРОСС/ Водеща: Здравейте, уважаеми зрители. Добро утро и на вас, които сега се присъединявате към нашата компания, за което благодарим. Благодарим и за мненията във фейсбук страницата на „Денят започва" и въпросите ви и това, че гласувате в анкетата ни, защото всичко това или голяма част от него е насочено като тема и в следващия ни разговор. При нас е служебният министър на здравеопазването доктор Галя Кондева. Здравейте, добро утро.

Д-р Галя Кондева: Здравейте.

Водещ: Благодаря, че сте тук.

Водеща:  В първото си телевизионно интервю е важно точно сега да дадете отговори, защото много хора задават такива въпроси, които са изключително, как да кажа, притеснителни свързани с коклюша. Ще започнем с това - току що погледна към мненията във фейсбук страницата на „Денят започва" и ми направи впечатление един въпрос, предполагам на родител - защо изобщо те допусна да има толкова много заболели? Предупреждения имаше, виждахме каква е епидемичната обстановка в съседни нам държави, подготвени ли бяха здравните власти?

Д-р Галя Кондева: Добро утро на вас и аз благодаря и на вашите зрители. Важно е хората да са запознати със заболяването коклюш и евентуалните усложнения и последици от него, но много важно е също да не всяваме паника в обществото. Коклюш не е ново заболяване, през годините епидемиолозите са учители, циклични пикове и на заболяемост, което горе долу на 3 до 5 години. Ние наблюдаваме заболяването от началото на годината и се регистрира тази тенденциь. В момента към днешна дата са около 400 регистрирани със заболяването коклюш, което все още и далече от пика, който очакваме евентуално да достигнем

Водеща: Кога?

Д-р Галя Кондева: Предполагаме, че до края на месец май ще го достигнем. Сега фактът, че предстоят празници и акта на Министерство на образованието, така да ги слеят тези празници, дава глътка въздух, тъй като може и по този начин да се постигне леко ограничение от разпространението в училища и детски градини.
Водеща: Но защо се допусна, пак ви връщам на този въпрос и всъщност къде и ако има някакъв пропуск в какво го виждате, в някакви пропуски ваксинацията? Лични лекари казаха, ние издирваме понякога, за втората доза говоря, за реваксинирането ние издирваме родители и деца, то все се отлага и така нататък.

Д-р Галя Кондева: Коклюш е въздушно капкова инфекция, много трудно бихме могли да спрем разпространението. Тази тенденция в Европа от една година се наблюдава, така, че при нас беше съвсем нормално да дойде това разпространение по този начин. Наистина по време на епидемията със Ковид настъпиха някои пропуски в осъществяването на имунизационния календар и това вероятно е една от възможните причини, макар че от коклюш боледуват и ваксинирани и неваксинирани. Естествено при неваксинираните е много по-сериозен риска от по-тежко протичане на заболяването. В момента, между другото имаме данни, че във връзка с тези тенденции, родителите са се активирали и там, където има някакви пропуски в имунизационния календар по различни причини, се обръщат към личните си лекари и определено има повишен интерес за изпълнение на имунизационния календар по начина, по който е зададен.
Водещ: А всичко това към днешна дата, госпожо министър, до каква степен се дължи на промяната във вида ваксина преди години - от използването на такава, която постига високо ниво на имунизация, но дава странични ефекти, към такава, която има по-нисък процент, но е по-благоприятна за получаващите я.
Д-р Галя Кондева: Определено те и всички специалисти в тази област са на това мнение и това вече е доказано, и точно това е ефектът, който наблюдаваме в момента. Приложението на тази нова ваксина, в която има само частици от коклюша, прави по-кратък отговора и съответно затова и след три-четири години се наблюдава тенденция за по-добро, по-широко разпространение. Но пък тя е много по-безопасна, с липса на страничните ефекти, които така са наблюдавани при поставянето на така наречената жива ваксина, с която по-голяма част от нас са ваксинирани. И точно поради тази причина при възрастните не очакваме сериозни усложнения или сериозно протичане заболяването дори.

Водеща: Дано, дано да е така. Като казвате това обаче, нека и колегите да подготвят временните резултати в нашата анкета, за да обясните предложението да бъде свалена възрастта за слагане на първата доза. 55% от зрителите на „Денят започва" все пак не мислят, че това е добра мярка и че трябва да се променя по този начин. Говорим вече за месец и половина бебенца да бъдат ваксинирани. Какво им казвате на тези 55%, които са по-скоро скептично настроени?

Д-р Галя Кондева: Сега, в интерес на истината това е едно решение, което ние все още обсъждаме, тъй като рисковата група, най-застрашените от усложненията са децата до 1-годишна възраст и поради това търсим начин да ограничим заболяването там. Кратката характеристика на лекарствения продукт, ваксината, която се прилага при тях, позволяват това да се прави още на шестата седмица, тоест налични са достатъчно данни за безопасност на това приложение. И в момента очакваме окончателното решение на Националния съвет по имунизации, които от вчера заседават много активно. Очакваме тяхното решение, което за нас ще бъде водещо при взимането евентуално на решение, за заповед за профилактика чрез ваксина на шестата седмица.

Водеща: Същото важи и за бременните, защото същата тази препоръка се отправя за всички, които чакат бебе и в последния триместър могат да се ваксинират, но имат притеснения.

Д-р Галя Кондева: Там също са спорни доказателствата и по този въпрос очакваме тяхното решение. В много страни се прилага, в много страни. Хърватите дори направиха във връзка с така доста по-сериозната заболяемост при тях, направиха задължителна имунизацията на бременните в третия триместър и на възрастни в контакт с новородени. Ние специално пак така разчитаме на това, че производителят на ваксината е заложил в листовката си това, че е разрешена за употреба в третия триместър на бременността, което ще рече до 36 гестационна седмица. Но отново казвам, очакваме решението на специалистите, техните предложения, защото и тук имаме разнопосочни мнения.
Водещ: Добре, все още обсъждате. Но кога и дали ще бъде обявена епидемия? Главният държавен здравен инспектор ще продължи до края на седмицата на вас да /.../.

Д-р Галя Кондева: Ние наблюдаваме, да, наблюдаваме ежедневно ситуацията, в контакт сме постоянно и с Министерство на образованието. Вчера бяхме и при премиера за една такава среща, за да можем да координираме действията си. В момента по данните в 11 области все още няма регистрирани случаи, което не ни дава опция да обявим епидемия. Ако се наложи това да се направи, то ще бъде в резултат на данни и най-вероятно ще бъде за определени области. В момента заболеваемостта е най-висока в София.

Водеща: Какво означава дори да е по области? Какви мерки ще бъдат предприети там? Училищата казахте, да, ще има малко глътка въздух покрай майските празници, но все пак това означава ли някакви протоколи за действие в училища, детски градини, болници и така?

Д-р Галя Кондева:  Абсолютно. Както казах, ние сме в постоянна връзка, създали сме онлайн работна група, постоянно обменяме информация. Протоколи са създадени, те и в момента имат действащи протоколи...

Водеща: Карантиниране на класове.
Д-р Галя Кондева: Карантиниране при регистриране, нали...
Водеща: Има ли вече такива?

Д-р Галя Кондева: Има да, има 46 училища, в които реално има такива приложени мерки, защото има данни за заболели в съответните училища, така че той протокола.

Водеща: Тоест извинете, да го уточним това, един болен ученик от клас - се карантинира целия клас така ли?

Д-р Галя Кондева: Да, значи реда е следния, има регистриран болен - бързо известие в Районната здравна инспекция и след това епидемиологично проучване, препоръка за карантиниране. Като карантинирането е в рамките на класа, който, в който е регистриран случаят на болен от коклюш. И мерките са свързани с ограничаване на движението.

Водеща: За колко време?

Д-р Галя Кондева: По принцип 14 дни е карантината, 14 дни.

Водеща: Има един голям, само това да направим като учение, че имаше един казус, който ми беше разказан пак от личен лекар, че няма как да се задължи родител да направи тест на детето си, да се установи, че е задължително и със сигурност това е коклюш, защото тестовете се плащат. Могат ли да бъдат безплатни?

Д-р Галя Кондева: Ние сме осигурили безплатни тестове, създали сме организация за ползването на тези тестове. В момента безплатно е тестването в районната здравна инспекция в София и в Националния център по паразитни и заразни заболявания. Като пак там реда е след преценка на лекуващия лекар, по определени критерии той назначава това изследване и пациентът съответно се изследва безплатно. Като в много от случаите, ако лекарят прецени или няма достатъчно данни, а родителят желае все пак да изследва детето си, за да е спокоен или да е сигурен, или да знае как да процедира, частните лаборатории също, доколкото ни е известно, в момента работят доста така добре. Осигурили са тестове и могат да бъдат диагностиката срещу заплащане дори първият случай от коклюш, за съжаление фаталния при едно от децата, регистрацията дойде чрез частна лаборатория.
Водещ: Казахте за училищата, но какво следва за детските градини и яслите знаем, че малките са по податливи?

Д-р Галя Кондева: Същите правила важат и за тях, същите правила карантинират групата. И вижте, най важната мярка в случая, наистина, когато имаме болен доказан с коклюш - самоизолация. Да остане в къщи, просто да остане в къщи. Това е изключително важно, за да можем да ограничим разпространението.

Водеща: Ще бъде ли безплатна ваксина за възрастни? Онези, които сега разбираме, че също се запитат трябва ли да се реимунизирам, да си проверя какво ми се случва, какво не или пък за детето ми. Как стоят нещата с ваксините в аптечната мрежа?
Д-р Галя Кондева: Реално до февруари в аптечната мрежа нямаше ваксини, защото ваксината е част от задължителния имунизационен календар. В склада на министерството има достатъчно количества осигурени съобразно този календар. Естествено при тази ситуация полагаме усилия и вече има първи резултати, да осигурим бърз достъп на пазара. В петък ще пристигнат 2000 дози от ваксина, която съответно ще се разпространи в аптеките, продължаваме да издирваме и други възможности за внос.

Водеща: Пак ще ви питам обаче за цената това и за PCR тестовете, които в частни лаборатории важи и за цената на ваксината. Как варират?

Д-р Галя Кондева:  Себестойността на изследването, тъй като ние осигуряваме тестове за нашите центрове е 25-30 лева на тест, един тест за PCR - това е себестойността на теста. А по отношение на ваксината тя също от порядъка на 30 лева, тя не е от скъпоструващите ваксини, така че не би трябвало да бъде проблем.

Водеща: И още веднъж понеже виждам и сега отново ще отворя, но това беше един от основните въпроси, вие вече отговорихте на него. В София са безплатни тези тестове в централната лаборатория. Но тогава, когато пък искаш и нямаш препоръката на своя лекар, трябва да отидеш в частна лаборатория и да си направиш теста там и да си го платиш. Нали така, правилно ви разбрах?
Д-р Галя Кондева: Ако има желание да го направи, да.

Водеща: Добре карантината също уточнихме. Извинявам се, че така се зачетох, но искам на всички наши зрители да отговоря, защото това е много важна тема, в която засягахме карантината, групата, училището, детската градина, важат едни и същи правила- стоят си у дома, ограничени контакти. В крайна сметка зависи и от личната отговорност на всеки един от нас. Да минем към друг казус, госпожо министър, ние тука в Българската национална телевизия застанахме зад една кампания с цялото си сърце и тя е свързана с кръводаряването. Само че там пък се отвориха едни други въпроси - за това, че работното време на Националния център по трансфузионна хематология е с ограничено работно време, особено и през уикенда, включително. На какво се дължи това? Защото казаха хората призовавате ни да кръводаряваме, обаче първо,  това не е, когато на нас ни е удобно, а пък и на всичкото отгоре и с ограничен ресурс.

Д-р Галя Кондева: Този казус отразява за съжаление проблемите в здравеопазването изобщо и един от съществените проблеми е дефицита на кадри. Наистина от Февруари месец Националният център работи с работа с работно време до 14:00 часа и основната причина за това, те са ни уведомили, е напускането на шест медицински сестри. Тоест дефицит, кадрови дефицит е проблема, който е в момента в Националния център. Естествено причините може би са комплексни, но основната причина е недоброто заплащане на труда на тези специалисти в системата на трансфузионната помощ.

Водещ: Това е много широка тема за заплащането и за самите условия на труд. Но относно кръводаряването, сбъркана ли структурата му, така да се каже? Там където се дари кръв, обикновено там остава тя. Това създава неудобства, когато трябва да се помогне на пациент в друг град, като цяло заради тази структура ли говорим и за кръвна мафия и за други проблеми?

Д-р Галя Кондева: Проблем не е, структурата е много добре организирана, в смисъл такъв, че това по-скоро е останало от миналото, че там където се дарява, там трябва да се ползва, там трябва да е пациентът. Няма такова нещо. Ако пациентът е в София, а пък близките искат да дарят и да го подпомогнат, могат да дарят във всеки един от трансфузионните центрове и техните филиали в страната. Има обмен на продукти между центровете, така че това не е проблем.
Водеща: Това е много важно уточнение, защото на нас ни казват, ами карат ни да дойдем до София.
Водещ: И с каква скорост е тоз обмен, извинявайте?

Д-р Галя Кондева: Ами общо взето центърът в София осигурява лечебните заведения в София, където потреблението е най-голямо. Но когато наистина има нужди, повече, много често имат дефицит на определени кръвни групи, тогава те комуникират помежду си. В други центрове пък няма дефицит и се изтеглят кръвните продукти, така че преодолява се по този начин, но винаги близките могат да дарят кръв в най-близкия до тях трансфузионен център или филиали, а такива има доста в страната.
Водеща: Само, за да минем и към другите теми. Не разбрах, обмисляте ли все пак това ограничено работно време на Националния център да бъде преразгледано, някакви мерки в тази посока да се предприемат?

Д-р Галя Кондева: Да, обмисляме. И в момента те са направили такава организация, че покриват напълно това работно време до 14.00. И най-така интересното, доколкото може да е положителна тази новина е, че броят на кръводаряванията не е спаднал. Напротив, като брой кръводарявания в този период до 14:00 часа е същият, както е бил в другото работно време. Но много важно, тоест те са оптимизирали работата си колегите. Освен това много важно е да знаят хората, че в трансфузионния център във Военна болница например, той е с работно време до 16:00 часа и работи и събота и неделя. Така че в такива случаи могат да се ползват и съответно колегите във Военна болница.
Водеща: Добре. Да минем вече към политика и към решенията, по-скоро към решенията, които трябва да бъдат взети съвсем скоро. Предстоят да бъдат обявени конкурси за директори на болници. Само да припомня, че предишният министър на здравеопазването тогава, когато беше обявил, че няма да бъде повече такъв, каза предпочитам да не се случва сега, защото аз няма да съм по-нататък в това министерство и да не кажат, че така сега се слагат едни директори и аз имам някакво вмешателство. Вие сте служебен министър, също с ограничено време. Какво ще се случи с тези конкурси обаче?

Д-р Галя Кондева: Ами тя ситуацията е нормативно определена - в закона за публичните предприятия има мандат на всеки управител и съответно договорите на директорите са с този срок. След изтичането на този срок, те реално нямат практическа възможност да продължат работата си и затова в момента ние започваме обявяване на конкурсите поетапно, съобразно изтичането, като същевременно сме и удължили сроковете до приключване на конкурсите, за да могат директорите да изпълняват задълженията си за плащанията и всичко, което е свързано с тяхната пряка дейност.

Вече тези, които изтекоха като договори март месец на шест лечебни заведения, ги пуснахме като конкурси остават още девет лечебни заведения, основно в София и в Пловдив. Като „Пирогов" сме пуснали вече на конкурс. Още девет ще пуснем с изтичащ срок до края на Април и три лечебни заведения директорите са със срок на управление май месец, които евентуално през май също ще пуснем като процедури.
Водещ: Заради случая „Даная" най-много се гледа към директорския пост в „Пирогов". Защо отменихте заповедта за уволнението на директора на болницата?

Д-р Галя Кондева: Сега тук съм упреквана, че това едва ли не е първото действие, което съм извършила. Искам само да обърна внимание, че това може би е първото публично действие.

Водещ: Отскоро сте на поста.

Д-р Галя Кондева: Да, точно така.
Водещ: Знаково действие.

Д-р Галя Кондева: Публично действие обаче, тъй като в министерството дейностите са доста разнообразни и много по обем и мога да кажа, че много дейности нямат публичност, но те се извършват постоянно. Общо взето министерството наблюдава дейността на над 300 лечебни заведения за болнична помощ. За нас най-важно е да има стабилност и спокойствие в системата и това беше една от причините, особено при условие, че на 23-ти април изтича договора на директора.

Водеща: Вчера изтече.

Д-р Галя Кондева: Той вече изтече, ние и затова и го пуснахме.

Водеща: И вече пуснахте, казахте, конкурса за...

Д-р Галя Кондева: Да, обявен е. конкурсът е стартиран и до 20-ти май трябва да се подадат документите.

Водеща: Но имаше символно значение.

Д-р Галя Кондева: Да, знам, че е така, така се тълкува.

Водеща: Искаха ви оставката, дойдоха пред прозорците на здравното министерство, майката на Даная.

Д-р Галя Кондева: Днес сме насрочили, така сме направили контакти. Днес в 14:00 ще имаме среща с госпожа Ани Стоянова и фондация „Даная", за да изясним техните искания. Но стабилността в системата е много важна, защото всеки нов директор, идвайки на тази позиция, истината, че му е необходимо време да се запознае. Не можем да си го позволим.
Водеща: Извинявайте, така е, само че как смесвате двете неща, защото тук говорим за един конкретен казус -  смъртта на Даная. Скоро ще стане една година откакто тя почин. Там се искат едни други неща, освен смяната на директора,  за едно разследване, независимо от причините довели до това и така нататък. Какво ще кажете днес на майката на Даная?

Д-р Галя Кондева: Аз първо бих искала да чуя тя какво ще ни каже, защото са направени три одитни доклада, с които аз се запознах много внимателно, от страна на Изпълнителната агенция по медицински надзор. Постъпил беше и доклада от АДФИ и преди два дни дойде вече след решението,  дойде информация от прокуратурата, че се отказва образуването на досъдебно производство по случая „Даная" поради липса на данни за престъпление. Така че днес ще поговорим точно в посока какви са исканията, как виждат нещата? Със сигурност има проблеми в лечебното заведение, но те най-вероятно не са свързани само с директора. В никакъв случай не защитавам директора или някакви тип лични отношения, но е много важно да има стабилност, защото благодарение на тая стабилност пък миналата седмица успяхме успешно да завършим процеса по транспортирането и лечебно диагностичния процес на простреляното дете във Враца. Стабилността е важна.
Водещ: Тук и за хеликоптерите трябваше да говорим. Но много са темите, обект на други разговори, а нашият към своя край. Ако може към финала му така да ви попитаме вие, чий министър сте госпожо Кондева, защото знаете, говорим за квоти говорим за принадлежност към политически семейства, за предложения. Кой ви препоръча?

Д-р Галя Кондева: Аз след разговор с кандидата за премиер и така кратък размисъл от моя страна, аз приех това предизвикателство. Защото наистина съм минала през много етапи на здравеопазването, включително и като лекар и като администратор. Напълно наясно съм, че в рамките на този мандат няма как да решим всички важни въпроси, но това, към което ще се стремя е да има баланс, да има приоритизиране администрацията, да работи много добре, за да може и лечебната дейност да бъде на ниво.

Водещ: А към кого е носите отговорност?

Д-р Галя Кондева: Отговорност съответно към служебния премиер, към хората. Отговорността е най-вече в случая водещата, защото от този мандат съм наясно, че в никакъв случай няма да се излезе с позитиви в личен план.

Водеща: Защо?

Д-р Галя Кондева: Ами, досега има ли някой министър, който да не е бил оплют в публичното пространство. И затова го очаквам, но това не ме притеснява. Искам просто системата да почне да работи логично, спокойно, стабилно и най-важното да има баланс. Проблемите са налични има ги, някои от тях не са решавани с години, така че отнякъде трябва да се започне.

Водеща: Сама го казахте. Всъщност това, което очакваме е да спрем да говорим в бъдеще време - ще имаме 1 хеликоптери и те ще заработят. На финала - кога?

Д-р Галя Кондева: Ще имаме. Вече пилотите са обучени миналата седмица, до края на май очакваме и медицинските екипи, двата хеликоптера трябва да заработят от юни месец. Процедурите за съжаление са доста сложни и тежки.
Водещ: Благодарим ви. Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

БНТ, „Денят започва"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.