• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Св. мчци Конон и Йоан Българин

Св. мчци Конон и Йоан Българин

/КРОСС/ Конон се родил в селището Витания на 18 стадия от град Исаврия в семейството на Нестор и Нада.

Когато Конон пораснал му се явил свети архистратиг Михаил, научил Коноп на истинната вяра и го кръстил в името на Пресвета Троица. От тогава Конон се изпълнил със Светия Дух и архистратиг Михаил винаги пребивавал с него невидимо.

След не много време блажения Конон успял да убеди и своите родители да оставят идолопоклонството и да се обърнат към Христа. Конон кръстил баща си и майка си. Бащата на Конон, блаженният Нестор, бил удостоен с мъченическа смърт умъртвен от идолопоклонниците.

Веднъж по време на богомерзкия празника на Аполон, Свети Конон със силата на молитвата и своята несломима вяра показал чудо на събралата се за празника тълпа и мнозина се обърнали към христовата вяра а идолите били разбити.

И много хора повярвали в Христа и като разбили идолите, приели свето Кръщение. А други, ожесточени, останали в предишното неверие и силно скърбели за гибелта на Аполоновия идол. Но впоследствие, виждайки многото различни чудеса, извършвани от свети Конон, повярвали в Христа и останалите езичници на тази земя. По това време се надигнало гонение срещу християните свети Конон бил хванат и подложен на много и жестоки мъчения. Исавряните, като научили за страданията на Светията се надигнали и го освободили а неговите мъчители избягали.
Две години след мъченията свети Конон се представил пред Бога. Народа на цялата Исаврийска страна се събрали и тъгували за светеца.

Блаженият Йоан бил роден в България. По някаква причина той се поддал и се отрекъл от Христа. Но след известно време той осъзнал своя голям грях и започнал страда за отричането си от християнската вяра.

Потърсил спасение за душата си в Света Гора Атонска. Но след три години все още съвестта му не му давала покой и Като не можел повече да понася угризенията на съвестта Йоан напуснал Св. Гора и отишъл в Цариград. Облякъл се като турчин и така влязъл в джамията "Св. София". Там започнал да се кръсти и да се моли по християнски, което много подразнило турците.

Разгневени, те жестоко се нахвърлили срещу него и били го и се опитали да го отклонят от неговата вяра, но като видели, че тя е несломима му отсекли главата в двора на "Св. София". Това се случило на 5 март 1784 година.

Така Блаженият Йоан получил мъченически венец на 19-годишна възраст.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.