• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Какви са правомощията на президента след връщането на третия мандат?

Какви са правомощията на президента след връщането на третия мандат?

/КРОСС/ След като БСП върне третия мандат, президентът Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за нови парламентарни избори. Той обаче няма много време за това, тъй като пред него има конституционни срокове. Темата коментира в студиото на "Денят започва" Симона Велева, доктор по конституционно право.

Конституцията предвижда конкретен срок за свикване на НС, той е едномесечен. Не предвижда конкретен срок за разпускане на НС обаче. Това е така, защото виждаме палитрата от конституционни казуси, в която се намираме цяла година, каза тя.

По думите й целта на Конституцията е да има разумен срок в който президентът да разпусне НС и с указа, с който разпуска НС, в двумесечен срок трябва да имаме дата за нови парламентарни избори

Конституцията предвижда, че в последните три месеца от мандата на президента, тоест от 22 октомври нататък, парламентът, който и да е той, независимо дали е успял да избере правителство или не, не може да бъде разпуснат. Идеята на Конституцията е да не се случи така, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент, заяви Велева.

Тази, другата или най-късно по-другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат. Велева е категорична, че трябва нов указ на президента, дори служебният кабинет да бъде същият. При правителството има непрекъсваемост на мандата.

Аз мисля, че даже и в момента той е най-дълго действащият най-новата ни история. Това, което на мен ми прави много силно впечатление в сегашния парламент, с всичките му особености и очаквания които имаше към него, е че той наистина върна духа на парламентаризъм в смисъл, че има постоянен парламентарен контрол. Аз не съм виждала честно казано правителство, което толкова често да ходи на парламентарен контрол, коментира тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.