• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

ДАЕУ ще контролира разходите за ИКТ и е-управление в администрациите с нова информационна система

ДАЕУ ще контролира разходите за ИКТ и е-управление в администрациите с нова информационна система
Готов е публичният Регистър на проектите за електронно управление

/КРОСС/ Държавна агенция „Електронно управление“ ще осъществява по изцяло нов начин прозрачен контрол по целесъобразност на разходите за ИКТ и е-управление в административните органи на нива бюджетиране, планиране и изпълнение на проекти и провеждане на обществени поръчки за информационни системи. Това е възможно с вече готовите Информационна система за предварителен, текущ и последващ контрол по целесъобразност в областта на електронното управление и Регистър на проектите.

Системата и Регистъра са разработени по проект „Разработване на публични регистри за бюджетен и проектен контрол на електронното управление и на портал за достъп до ресурси за разработка на софтуерни системи за електронно управление“, по който ДАЕУ е бенефициент, обяви Стоян Цонев, ръководител на проекта.

В реално време бяха демонстрирани ползите за административните органи от разработените по Проекта:

 Информационна система за предварителен, текущ и последващ контрол по целесъобразност в областта на електронното управление и Регистър на проектите  ,  които дават възможности за:

 осъществяване от страна на ДАЕУ на изцяло нов контрол по целесъобразност на разходите за ИКТ и е-управление на административните органи;

 улесняване и автоматизиране в максимална степен на начина, по който административните органи изпълняват задълженията си във връзка с разпоредбите на чл. 7в, т. 10, чл. 7г, чл. 7д, чл. 56 и чл. 58а от Закона за електронното управление;

 улесняване и ускоряване на работата, както и обезпечаване контрола на повисоко ниво на вътрешните процедури по обезпечаване на законовите задължения на председателя на ДАЕУ.

 Публичен модул на Системата и на Регистъра  ,  който осигурява достъп до всички утвърдени разходи на административните органи за ИКТ и е-управление, техните проекти, обществени поръчки за изграждане на информационни системи, включително техния статус на изпълнение и др.

 Портал за разработчици (https://dev.egov.bg), в рамките на който се осигурява и достъп до публично хранилище със система за контрол на версиите на изходния код на всички проекти за разработка, надграждане или внедряване на информационни системи или електронни услуги. 

 Предоставяна чрез Портала за разработчици нова електронна административна услуга на ДАЕУ „Предоставяне на изходен код за софтуерна разработка с потвърдено съответствие за идентичност“ .

С реализирането на проекта се осигурява възможност за оптимизирането на разходите за информационни технологии в администрацията, прекратяване на повторната реализация на идентични обществени поръчки и повишаване на прозрачността при изразходване на публични средства за електронно управление. Чрез новият Портал за разработчици, държавата ще има възможността да ползва многократно и без дублиране на публични разходи, за нуждите на различни администрации, вече готови софтуерни разработки, които са собственост на държавата, подчерта още Цонев.

Проектът е на обща стойност 722 557 лева и е финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г., съгласно договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-1.002-0010-C01/ 23.08.2017 г.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.