• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще е за надеждата

Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще е за надеждата

/КРОСС/ Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще е за преодоляване на кризата с коронавируса, каза диригентът РикардоМути, цитиран от ДПА и БТА."Просто се нуждаем от надежда", каза Мути. "Дори и без публика в залата, но с публиката навсякъде по света, ние изпращаме това послание за мир, за надежда".

Мути, който е на 79 години, ще дирижира за шести път новогодишния концерт, който ще се излъчва от австрийската обществена О Ер Еф в повече от 90 страни по света в петък.

"Музиката, преобладаващата част от която е композирана от членове на семейство Щраус, прочути със своите валсове, изразява радост и носталгия, както и тъга, но преди всичко е дар за всички, които я слушат", каза още Мути.

Концертът ще бъде изпълнен в празната зала на виенския Музикферайн. Заради третата карантина в Австрия са в сила доста ограничения. За да се създаде известна атмосфера, по време на концерта ще се възпроизвеждат записани аплодисменти.

Няколко произведения ще бъдат изпълнени за първи път по време на новогодишния концерт. Сред тях са "Grubenlichter" на Карл Целер, полката "In Saus und Braus" на Карл Мильокер и "Bad'ner Mad'ln" на Карел Комзак.

Музикантите от известно време всеки ден преминават тест за новия коронавирус, каза ръководителят на оркестъра Даниел Фрошауер.

Да се дирижира новогодишният концерт не е лесно, казва Мути и си спомня, че е прекарал безсънна нощ преди първия си новогодишен концерт през 1993 г.

Около 50 милиона души по цял свят гледат всяка година по телевизията новогодишния концерт, сочат данни на Виенската филхармония.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.