• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Експерт: Можем да продължим и без руски петрол, но това трябва да стане постепенно

Експерт: Можем да продължим и без руски петрол, но това трябва да стане постепенно

/КРОСС/ Хубаво е, че управляващите се отказаха от бързо прекратяване на концесията за „Росенец", защото в противен случай можеше да се отрази на пазара на горивата". Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин" на bTV Илиян Василев, бивш посланик в Москва и енергиен експерт.

В края на миналата седмица президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на парламента, даващо възможност за предсрочно прекратяване на концесията на нефтеното пристанище „Росенец".

Начинът, по който НС реши да прекрати концесията, като посока е добро решение, но като начин е много проблемен, защото поставя една мина в полето на правителството и то огромна мина. Уреждането на въпросите около достъпа на танкери, на суровина до рафинерията в условията на отнета концесия се създаваше проблем от гледна точка на възможността да се оспорва правното основание. И това може да се използва от „Лукойл" пък да се създадат проблеми с ограничаване или прекратяване на доставките, обясни Василев.

Той напомни, че всяко смущаване в доставките няма как да не се отрази на пазара на горивата и на цените. Според експерта можем да продължим и без руски петрол, но това трябва да стане постепенно.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тоя пък какъв експерт е? Бивш, неуспешен дипломат, който направи всичко възможно да влоши отношенията с Русия, когато още никой не искаше това от нас. Щатско мекере. По отношението на инициативата: поредното доказателство за идиотизма на ГРОБ и ПП(дейба). Когато инициираш нещо, следва да знаеш какво искаш да постигнеш, как и кога ще го направиш, така че да не засегнеш интересите на хората. Оказва се че идеята е добра, но нереализуема, а сигурно и проблемна от юридическа гледна точка. С едно дума- идиоти. По отношение на петрола: всичко може, само че дали трябва, изгодно ли е, колко и кога печелим, колко и кога губим, пропуснати ползи, необходими инвестиции. Някой смята ли че управляващите ( какво ли точно управляват?) идиоти са в състояние да направят анализ и след това да оповестят честно резултата?

07.08.2023 10:16:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.