• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Премиерът, баща му и депутат от ПП се готвят да присвоят част от морето

Премиерът, баща му и депутат от ПП се готвят да присвоят част от морето

/КРОСС/ Премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и депутатът от ПП Мирослава Петрова са си уредили Министерство на екологията да обяви морето пред плаж Корал за защитена територия, пише "Еко Новини", позовавайки се на информация от  рибарски организации от региона.

Всички те са членове на "Кръга Корал", който е поискал това от МОСВ. Основната дейност на коралците  е да осигури дивото и безплатно къмпингуване на група хора на брега на морето. Повечето са софиянци и "граждански активисти". От две десетилетия тези хора са окупирали плажа близо до Лозенец, който е публична държавна собственост. Там са си определили собствени правила и шумно се противопоставят на всяка институция, която иска да вкара ред в това самоуправство.

На Корал външни лица не се допускат, само членове и симпатизанти на неформалното сдружение "Да запазим Корал", който са наслагали каравани, кемпери и палатки. Имат заведение, сърф и кайт училища.

Най-активни са семейство Петкови, баща и син. Още докато беше министър на икономиката Кирил Петков искаше да прокара процедура, чрез която морето пред плажа Корал да бъде обявено, от Министерство на околната среда и водите, за защитена територия.

Съгласно Закона за защитените територии това са земи, гори и водни площи, в които има особено ценни растителни и животински видове. И които се нуждаят от опазване, защото са природна ценност. След обявяване на тази защитена водна площ, там ще бъде забранен риболовът, преминаването на рибарски лодки, моторни корабчета за разходки и други човешки дейности.

С какво морето пред плаж Корал е по-особено от това пред Алепу, Селистар или Харманите в Созопол. И какви специални видове ще се опазват там?

В предложението, което от "Да запазим Корал" правят до Министерство на екологията е описано, че  ще опазват делфини, карагьоз, есетрови и други риби. Все морски обитатели, които ги има от Дуранкулак до Резово, пред всеки плаж. Тоест няма никакви достоверни научни данни, че тези видове трябва за се опазват точно в акваторията на плаж Корал.

Истината е друга

На Корал, премиерът Кирил Петков, баща му Петко Петков и техните приятели карат сърф и кайт. По тази причина не искат някакви си рибари и туристи да се мотаят в тяхното море. Затова министърът на околната среда и водите Борислав Сандов се е разбързал и е разпоредил на РИОСВ Бургас веднага да обявят морето пред плажа Корал за защитена територия.

В изпълнение на заповедта на вицепремиера по климата Сандов, директорътъъ на РИОСВ Бургас свиква на 15 юни 2022г. комисия, която да приеме предложението за обявяване на морската територия пред плажа Корал за защитена.

Проблемът е, че тези действия на министър Борислав Сандов са грубо нарушение на чл. 37 от  Закон за защитените територии, където много ясно е оказана процедурата, по която трябва да стане това. Задължително е първо да се проведат публични обществени обсъждания. В тях да участват местните власти, обществени и екологични организации, областни управители, министерства и ведомства. Мнение трябва да дадат и представители на научната и академична общност, биолози и експерти.

Друг проблем, който се заобикаля от Министерство на екологията е, че в регистрите на Агенцията по геодезия и картография, плаж с наименованието Корал не съществува. Има местност  "Лозенец-Кумкашла“. За да се впише  Корал, трябва промяна, тоест нови карти и скици.

Нищо от това не е направено. Бърза се, за да се изпълни висшестоящо разпореждане, без да са спазени законовите изисквания.

Българско Черноморие силно се нуждае от опазване и правила, които да го съхранят за стотици години напред. Но да се приватизира част от крайбрежието чрез политически натиск е неприемливо и прекалено много напомня на събития от близкото минало.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стефан

Кирил Петков гледа да уреди бизнес и за баща си! Нали уж татко му е еколог като Тома Белев и WWF! А цяла България знае, че уж еколозите у нас се изхранват с рекет срещу българския бизнес и с присвояване на плажове, които да използват за собствена нужда! Корал е пример за такъв плаж.

16.06.2022 17:25:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.