• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Минчо Коралски: Хората трябва да влагат парите си за пенсии информирано, а не под натиска на закона

Минчо Коралски: Хората трябва да влагат парите си за пенсии информирано, а не под натиска на закона

/КРОСС/ Вторият стълб на пенсионната система заблуждава вносителите, смята Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш министър на труда и социалните грижи.

Парите се инвестират във финансови инструменти, които колкото и да са консервативни, често губят на финансовите борси. Реализира се отрицателна доходност, а на практика това са загуби за вложителите, обясни той в "Денят започва".

"Частните капиталови фондове трябва да работят с гарантирана доходност, както е на Запад, и на доброволен принцип", убеден е експертът.

Според него хората трябва да влагат парите си в тях информирано, а не под натиска на закон, както е у нас след въвеждането на реформата.

Що се отнася до актуалното състояние на пенсиите, Коралски определи увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. като политическо решение, което за съжаление задълбочава несправедливостта към тези, които цял живот са работили и са се осигурявали за пенсия, за сметка на подпомагането на хора, които не са работили достатъчно и не са внасяли осигурителни вноски. Преизчисляване на пенсиите за момента не е на дневен ред, поради недостатъчен ресурс и очаквания спад на икономическия ръст. Сега моментът е за индексация, категоричен беше експертът.

"Пенсионната система е инструмент за правене на политика, но тя трябва да бъде такава, каквато е по Конституция. Всеки да има право на пенсия - при това на около 60% от дохода, който е получавал в активната си възраст, а не около 40%, както е сега", заяви Коралски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.