• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Пхенян се стяга за пълно унищожение на САЩ и Южна Корея

Пхенян се стяга за пълно унищожение на САЩ и Южна Корея

/КРОСС/ Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви пред военните командири на страната, че трябва да бъдат мобилизирани най-мощните средства за унищожаване на Съединените щати и Южна Корея, в случай че те изберат военна конфронтация, съобщава "Ройтерс".

Ким подчерта, че опасността от въоръжена конфронтация на Корейския полуостров бързо се превръща в реалност поради враждебните маневри на враговете, включително САЩ, които изискват страната да "наточи ценния меч", за да се защити.

"Ако врагът избере военна конфронтация, нашата армия трябва да нанесе смъртоносен удар, за да го унищожи напълно, като приведе в действие всички най-тежки средства и потенциал без миг колебание", посочи лидерът на КНДР.

Изказването си Ким направи по време на среща с висши военни лидери в централата на управляващата Работническа партия, за да ги поздрави за постиженията, постигнати през 2023 г.

През изминалата година Северна Корея тества най-големите си балистични ракети и изстреля първия си военен разузнавателен сателит - нещо, което Ким определи като голям напредък в модернизирането на армията на страната.

Призивът за повишаване на военната готовност на страната идва след обещанието за увеличаване на ядрения арсенал на страната, изграждане на военни дронове и изстрелване на три нови шпионски сателита през 2024 г.

Ескалацията на реториката от страна на Ким идва, след като през последната година Съединените щати увеличиха ученията с Южна Корея и разположиха повече стратегически военни активи, като ядрена ракетна подводница, самолетоносачи и големи бомбардировачи.

Заявката на Ким идва и преди година, в която ще се проведат ключови избори както в Южна Корея, така и в Съединените щати, на които Пхенян вероятно гледа като на възможност за увеличаване на влиянието си чрез засилена кампания за военен натиск.

Вчера президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обеща да ускори работата по завършването на система за противоракетна отбрана и система, използваща разширеното възпиране на САЩ, за "фундаментално възприране на всяка ядрена и ракетна заплаха от Северна Корея".

Разширеното възпиране се отнася до стратегията за използване на военни активи на САЩ, включително ядрени оръжия, за възпиране и - в случай на нападение срещу съюзник - за ответни действия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Заглавието е манипулативно. Коректното съобщение е че Пхенян е готов да използва всичките си възможности да се защити в случай на агресия по отношение на КНДР от стрна на САЩ и/или Южна Корея, като ще атакува ( в отговор) центровете на вземане на решения. Войниците не са виновни, виновни са политиците.

02.01.2024 09:56:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.