• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Корнелия Нинова: Нека си отвоюваме държавата от мафията

Корнелия Нинова: Нека си отвоюваме държавата от мафията
Оставка, съд и градеж на чиста и свята република

/КРОСС/ Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова в началото на дебатите за вота на недоверие.

Уважаеми българи,

Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава.

Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на реда в президентската институция. Това беше погазване на върховенството на закона и Конституцията. Но причините за народния гняв са много по-дълбоки. И те се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта.

Преди три години, през 2017 г., ние, от „БСП за България“, внесохме първия вот на недоверие. Беше за корупция. Ето какво написахме в мотивите тогава: „По изследване на Евробарометър за 2017 г. се отчита, че 83% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространен проблем в страната. Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни“. Тогава управляващите отхвърлиха вота на недоверие със следния аргумент: „Корупция няма. Има усещане за нея, но то не е вярно.“

Какво се промени за тези три години? Увеличиха се корупционните скандали. Те обхващаха все нови и нови сфери на обществения живот и ставаха все по-драстични, а вие, управляващите, все повече демонстрирахте самодоволно усещане за безнаказаност.

Огромните корупционни скандали за три години, които преброихме, са над 25. Почти всеки месец. държавата се тресеше от един такъв: „Кумгейт“, „Суджукгейт“, „Оградагейт“, „Апартаментгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „НДКгейт“, „Боклукгейт“, „Барселонагейт“, „Алепугейт“, „НАПгейт“, „Чекмеджегейт“, „Митницигейт“ и още, и още. Но това са следствията, видимите резултати от дългата ръка на мафията в управлението на Борисов.

Ние не можем да се задоволим със статистика на престъпленията на това правителство. Ние искаме да отстраним причините, да разградим модела- мрежата, оплетена от паралелната държава и задушила истинската. Тя, паралелната, е стъпила на шест крака и те са:

Първо, корупцията е заложена в законите умишлено. Внасят се лобистки и в тях се защитават частни интереси – Закон за концесиите, Закон за водите, Закон за енергетиката, Закон за приватизацията и следприватизационен контрол и много други.

Правителството на Борисов напълно подмени законодателния ред и основата на нашата държавност – парламентаризма. Вместо закони, приети след обществено обсъждане и оценка за въздействието, и вместо внесени от Министерски съвет - полулегални поправки между първо и второ четене, в последния момент, внесени от отделни депутати от мнозинството, изпълнители на нечия воля.

Знаете ли, уважаеми управляващи и депутати, за четири години, Министерски съвет е внесъл 217 законопроекта, а вие, депутатите на ГЕРБ и ОП, между първо и второ четене или в преходни и заключителни разпоредби – 277. Това е напълно порочна практика, която променя същността на законодателния процес. Това е практика, която допуска лобистките интереси да влизат през задната врата на парламентаризма. Законодателството е хаотично и служи само за показност – за уж взети мерки за борба с корупцията.

От 2017 г. досега, управляващите са внесли 12 законопроекта, касаещи борбата с корупцията. 12 за 3 години.

Всеки един от тях – противоречащ на другия. Като започнете от НК и НПК и завършите със Закона за трюфелите, в който също има антикорупционни текстове.

За да демонстрират показност и да замажат очите на хората, да покажат, че се борят с корупцията, която сами залагат в законите, управляващите усърдно отчитат работа по: Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията, Интегрирана стратегия за превенция на корупцията, Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, Стратегически насоки за превенция и противодействие на корупцията, Национален план за противодействие на корупцията и колкото още искате документи. Бюрокрация вместо действие и резултати.

Вторият крак на този модел е, че корупцията е легализирана институционално. Умишлено и целенасочено, институциите са превърнати в инструмент за корупция. Митници, които допуснаха в България да се складират тонове незаконен боклук. Районни инспекции по опазване на околната среда, които допуснаха тези боклуци да се превърнат в незаконни сметища, ДНСК, които разрешиха строежа на Алепу. Комисия по хазарта, която се командва чрез есемеси от министъра на финансите.

Уважаеми българи, едва ли знаете, че правителството на Борисов създаде 47 броя контролни органи за корупция. 47 комисии, инспекторати, координационни съвети. Резултатът от това – за последните 6 години- три осъдителни присъди и 7 оправдателни според Годишния мониторингов доклад на Антикорупционния фонд.

Третият стълб, на който стъпва олигархично-мафиотския модел, е системата от изпълнители – хората, бушоните. Умишлено се назначават не професионалисти, а послушни изпълнители на частни интереси. Те слушат и подписват, а когато стане напечено – горят като бушони, за да се спаси цялата олигархично-мафиотска система. Знаете ли колко министри и заместник-министри са освободени заради корупционни скандали в този мандат? 12 министри от общо 19 и 7 заместник-министри. Почти няма незасегнато министерство.

Пипалата на мафията са във всички структури. Четвъртият елемент на този модел е безнаказаност. От всички тези отстранени бушони няма осъдени, има шумни и показни акции на прокуратурата, които не завършват с осъдителни присъди.

Петият крак на модела е пропагандата.През годините десетки платени анализатори, политолози и социолози внушаваха от екраните и страниците на послушни медии величието на диктатора, безсмислието да съществува опозиция и липсата на алтернатива.

Шесто. Уважаеми българи, мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Моделът Борисов наказваше всеки инакомислещ с лъжи и компромати, за да го делегитимира морално. С уволнения, с натиск, с рекет, със страх за работата, бизнеса и децата. А в последните дни, когато младите се освободиха от този страх и излязоха по улиците, развъртяха бухалката. Биха младеж, окован в белезници.

И след физическото насилие вчера министър-председателят употреби и словоблудство, обвинявайки дядото на момчето за това, че той не е могъл да учи в Хага. Ето това е стройно изразеният, ревностно пазен, мафиотско-олигархичен модел, чиито събирателен образ е едно чекмедже, пълно с евро банкноти и пазено с пистолет до главата. Последиците от този модел са най-голяма бедност в Европа, най-големи неравенства в Европа, най-некачествено образование, найнедостъпно здравеопазване.

И няма как да се изкачим нагоре, докато ни управлява правителство на Борисов.

Чуйте как реагираха най-авторитетните европейски и световни издания в последните дни:

Политико: „Кризата показва как олигарсите са завладели водещите институции в страната, в това число съдебната система,

Дер Щандарт: „Корупционната криза в България сложи въжето на премиера Борисов”,

Файненшъл Таймс:

„Бликащ гняв заради провала на премиера в контрола на корупцията във властта”,

Ройтерс: „Оставките на ключови министри в България няма да потушат протестите”,

Евронюз: „Хиляди на антиправителствени протести в България,

скандиращи :”Мафията вън”, с обвинения в корупция и искане оставка на премиера и главния прокурор”.

Реагираха австрийски, руски медии, Ню Йорк Таймс, Шпигел и други. А тези дни европейските лидери обвързаха европейското финансиране с върховенството на закона в момент, когато у нас улиците преливат от протести за липса на такова върховенство.

България си плаща вноските в европейския бюджет и Фонда за възстановяване от COVID-19, но европейските пари няма да стигнат до българската икономика и българските граждани докато управлява правителството на Борисов. То ни отнема европейската перспектива и възможност за европейски стандарт на живот. Чувството за безперспективност и несправедливост изведе хиляди хора по улиците. 

Уважаеми българи, които сте там – на улиците и площадите на България, поздравяваме ви за смелостта. Вие сте прави и не сте платени. Вие сте истински.

Леви, десни, безпартийни, българи от всяка възраст, пол и занятие искаме да си отвоюваме държавата от мафията.

Но не за да седнем във вашите кресла и да продължим да възпроизвеждаме този модел и да се храним от него.

А да го разградим – да си върнем държавността, върховенството на закона, равенството пред него, да има нормални условия за икономика, достоен труд, справедливи доходи, чиста природа, перспектива за младите, които искат да живеят тук, възможност за развитие на средното поколение и спокойни старини за възрастните.

Първото условие, за да стане всички това е правителството на Бойко Борисов да падне. Второто условие –да разградим десет годишния модел на управление и да се гради отново България от можещи, умни и честни хора. Оставка, съд и справедливост. Градеж на чиста и свята република.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Скриий се и не се показвай на никого.Познаваме се отдавна и до гуша ни е дошло от изтъркани приказки. Нахалница,ще занимава хората с митнга им. Ходете си на Бузлуджа,но не забравяй,че чакаш държавни пари,мои пари ,да ти ремонтират кукувичето гнездо на Бузлуджа.

21.07.2020 10:09:12

Корнелия Нинова

Уважаеми българи, ще споделя с вас информация, която управляващите ще отрекат, но тя е факт. След като министърът на здравеопазването ни забрани да проведем ежегодния традиционен събор на левицата на връх Бузлуджа, решихме да го направим на жълтите павета под прозорците на властта. Ужасени от факта, че ще дойдат десетки хиляди, ГЕРБ взеха мерки. Областни управители, кметове и координатори на ГЕРБ са предупредили транспортните фирми, че ако поемат ангажимент да превозват социалисти и симпатизанти, ще им прекратят договорите с общините и няма да ги допускат до поръчки. А в една област започнали проверки дали превозват протестиращи до София. Диктатурата е в действие. Няма да ни спрете. МИТИНГ ЩЕ ИМА!

21.07.2020 01:00:07

Анонимен

Моме, и ти си част от мутрите! Махай се!

20.07.2020 21:57:41

Анонимен

И от кого градеж, от създателите на олигарсите. Те не са от 10г.,а от 30.Заграбиха предприятията за жълти стотинки и ги фалираха в годините. Този гейт не е от 25 точки,а от няколко страници.

20.07.2020 17:51:57

Анонимен

По лексиката ще я познаеш,че е съмишленица на момчето с вдигнатия юмрук.

20.07.2020 17:44:58

Анонимен

Ти ли ще я отвоюваш Корнелке?

20.07.2020 16:39:10

Анонимен

Браво Нинова. По-долу пишещия идиот само да се замисли ( то сигурно няма с какво) как биха могли червените в момента ( разбирай последните 10 години) да крадат като са извън властта. Краде който разпределя средствата, а той се казва ....правилно. Казва се Бибитко и управлява еднолично държавата.

20.07.2020 15:47:12

Анонимен

Мафия сте червените крадци. Олигарсите ,на които прокурорът повдигна обвинения са комунистически рожби- Банев, комсомолски секретар, Бобокови- синчетата на секретаря на градския комитет на БКП в Русе.Ало,съвземи се и се събуди.

20.07.2020 13:57:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.