• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Джеф Безос ще лети в космоса на 20 юли

Джеф Безос ще лети в космоса на 20 юли

/КРОСС/ Основателят на „Амазон" Джеф Безос обяви, че ще полети в космоса следващия месец с първия полет с хора, стартиран от неговата ракетна компания „Blue Origin".

„Откакто бях на пет години, мечтаех да пътувам в космоса. На 20 юли ще предприема това пътешествие с брат си", обяви Безос в профила си в Инстаграм.

„Blue Origin" потвърди, че Безос и брат му Марк ще пътуват с първия полет с екипаж на новата капсула на компанията, Shepard.

Компанията продава на търг третото място и този билет вече е на стойност 2,8 милиона долара с близо 6000 участници от 143 държави.

Пътуването ще продължи общо 10 минути, четири от които пътниците ще прекарат над Линията на Карман (условната граница между земната атмосфера и космическото пространство), предаде АФП.

Суборбиталната ракетна система за многократна употреба е кръстена на Алън Шепърд, първият американец, излетял в космоса преди 60 години.

Приходите от търга ще отидат за фондацията на „Blue Origin", „Club for the Future", която има за цел да вдъхнови бъдещите поколения за космическа кариера.

„Такова преживяване променя вас, връзката ви с тази планета, човечеството", каза Безос, цитиран от ТАСС.

По-рано „Blue Origin" проведе 15 теста на суборбиталния си кораб, но „пътникът" беше манекен с човешки размер, снабден със сензори, който беше кръстен Люк Скайуокър, един от героите на филмовата сага „Междузвездни войни". „Shepard" може да превозва шест пътника или полезен товар. След като достигнат границата на космоса, туристите могат да разкопчаят коланите си и да прекарат около четири минути в състояние на нулева гравитация, след което капсулата с тях ще започне да се спуска надолу и да кацне меко с помощта на парашути.

„Blue Origin" е само една от компаниите, които ще извършват редовни туристически полети в космоса. Подобни планове имат и „Virgin Galactic" на Ричард Брансън и „SpaceX" на Илон Мъск.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.